Brukselkę zalicza się do warzyw kapustnych. Wyglądem przypomina miniaturowe kapustki.
Brukselka zawiera odżywcze i lecznicze związki – witaminy:C,B¹, B², kwas foliowy oraz substancje mineralne (potas, żelazo, magnez). Najlepiej jeść je na surowo, zachowują wówczas dużo witaminy C. Drobno poszatkowaną brukselkę można dodawać do surówek.
Brukselka wykazuje spore działanie lecznicze. Zawartość podstawowych minerałów9magnezu i potasu) sprawia ,że że jest zalecana przy schorzeniach naczyniowych i sercowych (min. w miażdżycy, chorobach serca).Wzmacnia organizm i działa uspokajająco z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B. Jedzenie brukselki jest zalecane osobom nerwowym, nadpobudliwym, żyjącym w ciągłym napięciu i stresie. Na podniesienie odporności organizmu, ogromny wpływ ma witamina C.
Uwaga! Brukselka jest warzywem kwasotwórczym, dlatego też nie jest zalecana dla osób z nadkwasotą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz