piątek, 19 grudnia 2014

ORZECHY PISTACJOWE- SMACZNE I ZDROWE

Drzewo pistacjowe należy do długowiecznych ( żyje do 300 lat). Jego owocem jest owalny, dwu-centymetrowy , zwężony na końcu pestkowiec. Otacza go cienka , zielona osłonka, wewnątrz znajdują się dwie połówki orzecha. Orzechy pistacjowe charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu , bo aż 60%.
Orzechy są słodkie i posiadają swoisty aromat. Są smaczne i syte, nadają się do chrupania, dodaje się je do ciast, deserów. Znajdują zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych.
Orzechy pistacjowe są także bardzo zdrowe. Dostarczają dla organizmu cennych witamin z grupy B oraz witaminy C, E, A. Dużą ilość oleju, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają regenerację i biorą udział w budowie tkanek ciała. Ich właściwości lecznicze są wykorzystywane profilaktycznie w chorobach serca i zapobiegają nowotworom. Z uwagi na wartości odżywcze i regenerujące, mogą być spożywane przez chorych na cukrzycę.


Brak komentarzy: