Kabaczek jest rośliną z rodziny dyniowatych i przypomina dynię zwyczajną zarówno wyglądem jak i smakiem. Jest bardzo smaczny, doskonale pasuje do zup, mięs, gulaszów. Bardzo smaczny jest pasztet, albo placki z kabaczków. Niektórzy rolnicy stosują go także jako paszę.
Posiada niezwykłe bogactwo wartości odżywczych takich jak magnez, wapń, cynk, żelazo oraz witaminy (głównie z grupy B). Kabaczek jest źródłem węglowodanów, skrobi, tłuszczów oraz białka, kwasu foliowego i beta-karotenu. Kabaczek to bardzo smaczne i zdrowe pożywienie. Posiada również wiele właściwości leczniczych , szczególnie dla ludzi starszych. Spożywanie kabaczków obniża poziom cholesterolu, ułatwia trawienie. Jest doskonały w diecie odchudzającej.
Także znakomicie poprawia krążenie krwi oraz wzmacnia osłabiony organizm.
Naprawdę warto spożywać kabaczki w różnej postaci i to często.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz