Muszkatołowiec korzenny jest drzewem iglastym, z którego jądra nasienia otrzymuje się gałkę będącą, wspaniała, aromatyczną przyprawę. Należy ją stosować w kuchni w małych ilościach ( dosłownie szczyptę do potrawy), gdyż nadmiar jest wręcz szkodliwy. Gałka muszkatołowa służy jednocześnie jako środek wskazany dla naszego zdrowia. Bardzo silne przyprawa o intensywnym zapachu, stymuluje pracę mózgu a to dzięki myrystycynie, którą zawiera. Znakomicie wzmaga apetyt. Odrobina startej gałki dodana do herbatki miętowej służy jako środek leczący zatrucia pokarmowe( należy pić go co 4 godziny).Można stosować gałkę na kaszel a także na bezsenność. Pomaga w biegunkach i na mdłości.
Warto dodać, że również kwiat muszkatołowca nadaje się do spożycia i ma podobne działanie. Ponieważ gałka ma bardzo silny zapach, stosowana jest w kosmetyce i perfumerii.
Z popularnej gałki wytwarza się olejek muszkatołowy, który również posiada walory zapachowe i smakowe. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jak również w leczeniu naturalnym. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwdziała zatruciom i wymiotom. Bardzo skuteczny na przejedzenie. Stosowany jest jako lek przeciwbólowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz