Orzechy ziemne zwane inaczej arachidowymi (z greckiego-podziemne) wykopujemy właśnie z gleby niczym ziemniaki. Posiadają szerokie zastosowanie. Spożywamy je na surowo, dodajemy do ciast, lodów, kawy,czekolady, chałwy czy wytwarza się z nich smakowite masło orzechowego, kremy oraz jako składnik innych produktów np. mydła, leków.
Jest to produkt niezwykle pożywny i leczniczy. Poprawia pracę mózgu. Jest bogatym źródłem białka, łatwo przyswajalnego oraz szeregu witamin (B,H,E).Orzechy ziemne posiadają dużą zawartość węglowodanów. Z orzechów ziemnych wytwarza się olej i masło orzechowe. Olej arachidowy wytwarzany z orzechów to w czystej postaci tłuszcz nienasycony ( potrzebny dla naszego organizmu). Olej ten leczy skazę krwotoczną, przyśpiesza proces krzepnięcia krwi. Zapobiega miażdżycy. Duża ilości białka z orzechów bogate są w aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ma on też dość szerokie zastosowanie w farmacji oraz kosmetyce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz