Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych posiadające niezwykłe wartości odżywcze, smakowe, ale także lecznicze. To co ze smakiem spożywamy jest kwiatem, jest bardzo sycące i nie tuczy, zawiera jedynie 31 kcal. na 100gramów.
Kalafior jest bogaty w witaminę C, a także z grupy B oraz związki mineralne ( potas, wapń, magnez, żelazo, cynk itd.). Warzywo jest bardzo polecane z uwagi na wartości odżywcze, ale też posiada duże walory lecznicze. Po pierwsze jest antyutleniaczem, czyli zapobiega rakowi, szczególnie układu pokarmowego ( żołądka i jelita).Wzmacnia odporność organizmu reguluje ciśnienie krwi oraz pracę serca. Bardzo skuteczny na choroby dziąseł i podniebienia oraz zapalenia błon śluzowych. Ponieważ powoduje uczucie sytości, a jednocześnie nie tuczy polecany jest osobom odchudzającym się jako częsta dieta w jadłospisie.
Kalafior jest warzywem niezwykle polecanym i docenianym. Można sporządzać go na wiele sposobów - jako dodatek do obiadu,danie samodzielne lub jako smaczna zupa kalafiorowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz