środa, 17 grudnia 2014

LECZNICZE I SMAKOWE WARTOŚCI MORELI ZWYCZAJNEJ

Morele pochodzą z Azji, głównie z Chin, wymaga ciepłego klimatu.
Znamy morele jako owoce niezwykle smaczne, wartościowe w wiele składników odżywczych jak również zdrowotnych. Można powiedzieć że są bombą witaminową - zawierają witaminy z grupy B, również C, PP i A. Są bardzo bogate w białko, żelazo, olej a także „ dobre” cukry. Spożywamy je nie tylko na surowo, ale również dodajemy do ciast, sporządzamy z nich konfitury, soki, wino.
Jako naturalne lekarstwo morele zwyczajne skutkują na niedokrwistość, choroby naczyń krwionośnych i serca. Wzmacniają organizm po przebytych chorobach, leczą układ oddechowy(astma, zapalenie oskrzeli).Morele obniżają poziom cholesterolu .Owoce te pomagają przy bezsenności, nerwicach. Są lekarstwem na osteoporozę oraz poprawiają wzrok.
Istotne jest stosowanie zewnętrzne moreli w postaci startych nasion oraz olejków. Działają one na skórę, łagodząc zmarszczki oraz zmiękczając. Produkty te zalecane są na złuszczający się naskórek oraz do ochrany skóry przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Olej z pestek moreli, gdy go nieco podgrzejemy łagodzi ból ucha.


Brak komentarzy: