Melon od dawien dawna jest znany jako roślina uprawna. Ojczyzną jego są Indie.
Melon jest owalnym owocem, o charakterystycznej grubej i niejadalnej skórze. Wypełniony jest soczystym miąższem i białymi pestkami.
Owoc jest bogaty w składniki odżywcze jak: witaminy C (dużo) i PP, cukry, karoten, żelazo. Bardzo ważne, melon jest owocem niskokalorycznym, czyli dietetycznym. Najzdrowszy jest spożywany na surowo. Można przyrządzać z miąższu melona smaczne konfitury i marynaty.
Melon posiada naturalne właściwości lecznicze. Zalecany jest osobom cierpiącym na zaparcia, hemoroidy i żylaki odbytu. Jest bardzo pomocny w przypadku stwardnienia tętnic, niedokrwistości i w chorobach sercowo-naczyniowych. Zarówno miąższ jak i nasiona z melona wykazują działanie moczopędne. Melon zawiera przeciwutleniacze, w ten sposób chroni organizm przed rakiem i miażdżycą. Sok z melona jest doskonałym środkiem przeciw-roboczym.
Zewnętrznie stosuje się odwar z miąższu do usuwania piegów, plam pigmentowych i wągrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz