Obecnie znane są liczne odmiany brzoskwiń. Ogólnie mówiąc są brzoskwinie deserowe o twardym miąższu , który odchodzi od pestki oraz gładkie o cienkiej skórce, bardzo smaczne, lekko strawne. Te ostatnie to odmiana brzoskwiń - nektarynki. Są one bardzo zdrowe, łatwo przyswajalne oraz zasadotwórcze. Brzoskwinie zawierają dużo witamin (witaminę A, C), związki mineralne (żelazo, magnez, wapń ). Najwartościowsze a zrazem odżywcze są owoce spożywane na surowo. Wykorzystuje się je także do wypieków, sałatek owocowych, surówek oraz do kompotów i napoi.
Brzoskwinia to doskonały owoc stosowany w naturalnej kosmetyce. Wpływa, bardzo korzystnie na wygląd cery. Z jej miąższu sporządza się maseczki odżywcze i upiększające. Natomiast z miękkich migdałków wyłuskanych z pestki i roztartych robi się okłady lecznicze. Zalecane są w migrenach , bólach neurologicznych. Okłady umieszcza się w zależności od bólu na czole lub karku.
Także, z uwagi na swą zasadowość brzoskwinie zalecane są osobom cierpiącym na reumatyzm i chore nerki(są moczopędne). Wspomagają kuracje odchudzające, lecza obstrukcje oraz regulują przemianę materii.
Uwaga! Owoce przejrzałe z plamkami brunatnymi , tracą dużo ze swoich walorów odżywczych i zdrowotnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz