wtorek, 6 stycznia 2015

CYNK(Zn)-WAŻNY DLA ORGANIZMU CZŁOWIEKA

Jest pierwiastkiem bardzo ważnym dla organizmu człowieka. Znajduje się we wszystkich
tkankach.Jest odpowiedzialny za produkcję DNA i RNA. Utrzymuje prawidłowy poziom witaminy A we krwi oraz pobudza system immunologiczny, chroni organizm przed rakiem i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Cynk ma zastosowanie w lecznictwie. Pomocny jest w leczeniu osób z zespołem Downa, reguluje poziom insuliny,wpływa na prawidłowe działanie układu hormonalnego i gruczołów, obniża proces starzenia. Jest wskazany w diecie wegetariańskiej. Wpływa na prawidłowy wzrost, regeneruje naskórek. Wraz z innymi pierwiastkami (wapń, krzem, potas i magnez) wpływa na proces tworzenia się hemoglobiny oraz zapobiega łamliwości kości.
Za równo niedobór jak i nadmiar tego pierwiastka w organizmie jest szkodliwy. Niedobór cynku powoduje zaburzenie wzrostu, łuszczeni skóry, zaburzenie układu nerwowego, wypadanie włosów, czasem bezpłodność. Niedobór odczuwa się przy: marskości wątroby, cukrzycy, białaczce. Natomiast nadmiar cynku może wywołać zatrucia,wymioty, bóle brzucha,biegunki, zawroty głowy, drżenie rąk i bezsenność.
Naturalne produkty bogate w cynk: zioła (szyszki chmielu, owoce dzikiej róży,korzeń łopianu większego, ziele świetlika łąkowego i korzeń mniszka lekarskiego); warzywa(burak czerwony, kapusta, szpinak, pomidor, marchew);owoce (brzoskwinia, pomarańcze , soki); otręby i kiełki pszenne, nasiona dyni, słonecznika, żółtko z jaj, grzyby, ryby(sardynki) i owoce morza (ostrygi , kraby).


Brak komentarzy: