Daktyle to owoce palmy daktylowej, która jest uprawiana w Ameryce Południowej, Północnej, Afryce Południowej i w Australii. Daktyle są bardzo smaczne zarówno jedzone na świeżo jak i suszone, podsuszane. Poddaje się je również fermentacji w celu uzyskania napoi alkoholowych.
Daktyle posiadają dobroczynne dla organizmu człowieka właściwości lecznicze. Są bogate w witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B5) oraz C, K. Zawierają także potas, magnez, mangan, wapń i ryboflawinę. Daktyle są bardzo kaloryczne, gdyż zawierają tłuszcze, proteiny, cukry. Dlatego też zalecane są dla osób z niedowagą. Spożywane daktyle (szczególnie namoczone wcześniej w wodzie) wspomagają szczególnie proces trawienny. Łagodzą zaparcia i biegunkę, leczą zaburzenia pracy jelit jak również biorą udział w leczenie nowotworów układu trawiennego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym. Daktyle są także źródłem łatwo przyswajalnej energii, wspomagają serce, zwiększają odporność na infekcje wirusowe, zalecane są również w anemii.
Uważane są też za afrodyzjak, podnoszą sprawność seksualną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz