Cibora jadalna jest byliną kłączową. Roślina pochodzi ze wschodniej Afryki. Uprawiana jest w krajach tropikalnych, subtropikalnych a także w śródziemnomorskich. Również w w strefie umiarkowanej. Potrzebuje ciepła, wilgoci oraz żyznej, próchniczej ziemi.
Korzenie cibory na końcach tworzą jajowate pomarszczone zgrubienia (około 3 cm). To właśnie tzw. bulwki korzeniowe są zdrowe i bardzo pożywne. W smaku bardzo przypominają migdały. Cibora( bulwki) znalazły zastosowanie w żywieniu. Doceniono ich właściwości odżywcze oraz lecznicze. Spożywa się je w różnej postaci:na surowo jako jarzynę, gotowane lub prażone. Migdały ziemne są doskonałym dodatkiem do deserów , lodów. Doskonale zastępują migdały. Przyrządza się z nich bardzo smaczny napój mleczny oraz wytłacza się olej do celów spożywczych.
Do celów leczniczych stosuje się wywar z bulwek cibory jadalnej, który głównie wspomaga pracę układu pokarmowego. Wywar działa wiatropędnie, poprawia trawienie. Jest stosowany w leczeniu różnych schorzeń układu pokarmowego. Ponadto jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, przeciwskurczowym. Odżywia, regeneruje i pobudza organizm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz