Papaja to owoc melonowca. Pochodzi z Meksyku. W Europie pojawił się w XVII wieku. Obecnie należy do do grupy popularnych owoców tropikalnych. Ceni się aromat i smak owocu. Pokrojone owoce doskonałe są do sałatek i do deserów. Można robić z nich pikle i różne przetwory. Najlepsze i najwartościowsze są owoce na surowo. Smaczne są także gotowane, jako dodatek do głównych dań.
Papaja posiada cenne właściwości lecznicze. Jest bogata w szereg witamin min. B1, B2, C oraz A. Leczniczy jest miąższ owocu i małe czarne ziarna znajdujące się w miąższu. Wewnętrznie, papaja wspomaga układ pokarmowy. Łagodzi niestrawność i wzdęcia, ułatwia trawienie. Jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, jak również wspomaga pracę wątroby. Z kolei zmielone nasiona papai są bardzo skutecznym środkiem na pasożyty jelit.
Do zabiegów zewnętrznych wykorzystuje się dojrzały miąższ papai. Głównie do pielęgnacji skóry
( oczyszcza i wygładza), czyli jest doskonałym , naturalnym kosmetykiem.
Warto wspomnieć, że w leczeniu naturalnym wykorzystuje się także liście melonowca, które są skuteczne na bóle stawów, stłuczenia, ropiejące rany i skaleczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz