niedziela, 28 grudnia 2014

JARMUŻ-CENNE WARZYWO LECZNICZE

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, chociaż zdecydowanie wyglądem nie przypomina zwykłej kapusty. Posiada długie pierzaste, silnie kędzierzawe liście, osiąga wysokość 50 cm.
Z uwagi na zawartość substancji mineralnych i karotenu, zdecydowanie jest najzdrowszy od innych kapusty. Obok witaminy A zawiera dużo witaminy C, jest źródłem kwasu foliowego oraz łatwo przyswajalnych związków żelaza i wapnia.
Jako warzywo lecznicze, jarmuż zdecydowanie wpływa korzystnie na wzrok, poprawia stan skóry i paznokci. Uznawany jest za warzywo o szczególnym działaniu przeciwrakowym. Zmniejsza zachorowanie na raka żołądka, jelita i okrężnicy. Poprawia także metabolizm wątroby. Decyduje o prawidłowym działaniu układu immunologicznego. Nieoceniony jest w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi. Sprzyja temu łatwe przyswajanie żelaza w dużej ilości. Tak samo duża, ilość wapnia, wpływa korzystnie na mocny układ kostny i zdrowe zęby.
Warto to warzywo wprowadzić do swojego jadłospisu.


Brak komentarzy: