piątek, 16 stycznia 2015

MIRABELKA-SMACZNY OWOC I LEK

Mirabelka inaczej śliwa mirabela posiada słodki smak i wykwintny aromat. Owoce zawierają składniki smakowe i odżywcze min:cukry, kwasy organiczne , pektyny, barwniki flawonowe oraz mikroelementy (żelazo, mangan, kobalt).Wyrabia się z nich różne przetwory (kompoty, galaretki , dżemy, nalewki alkoholowe).Dodaje się je do ciast i deserów. Do spożywania na surowo nadają się głównie dojrzałe owoce.
Obok walorów smakowych i odżywczych mirabelka jest naturalnym środkiem leczniczym. Ma duży wpływ na układ pokarmowy. Działa przeczyszczająco, likwiduje uporczywe zaparcia i reguluje proces fermentacji w jelicie grubym. Przetwory z mirabelki łagodzą wszelkie stany zapalne przewodu pokarmowego. Ponadto są dietetyczne, dlatego też wskazane są dla osób będących na diecie. Mirabelki działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie oraz lekko moczopędnie.
Prześlij komentarz