środa, 21 stycznia 2015

POCHRZYN SKRZYDLATY-LECZNICZE BULWY












Pochrzyn skrzydlaty znany jest również jako: jams skrzydlaty lub ignam skrzydlaty. Pochodzi z Himalajów, obecnie uprawia się go min: w Indiach, Gujanie, na Filipinach, Polinezji, Antylach i Madagaskarze. Bulwy pochrzyn zawierają gorzką substancję, którą łatwo jest usunąć w trakcje płukania. Do spożycia nadają się tylko dokładnie umyte i gotowane lub pieczone. Bulwy w smaku przypominają ziemniak.
Pochrzyn skrzydlaty znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Od dawna z bulw rośliny przygotowuje się lecznicze odwary lub nalewki , które stosowane są jako środek zapobiegający poronieniom, regulujący poczęcia i antykoncepcyjny. Ponadto wykazują one działanie przeciwzapalne oraz żółciopędne. Są doskonałe na schorzenia przewodu pokarmowego, leczą min:zatrucia pokarmowe. Bulwy mają również zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego, likwidują infekcje i stany zapalne dróg moczowych oraz wzmacniają nerki.

Brak komentarzy: