Obecne czasy wymagają innego podejścia do własnego zdrowia . Leki są niezbędne wobec chorób, ale również ważna jest profilaktyka i dieta. Przy odpowiedniej diecie można wspomóc organizm w sposób naturalny. Liczne schorzenia jak:cukrzyca, miażdżyca,zaburzenie krążenia(zawał serca,udar mózgu i inne. W profilaktyce wskazane jest spożywanie warzyw do każdego posiłku. Zawierają one witaminy(C, E i z grupy B) luteinę,białko oraz magnez i potas. Zalecane diabetykom ,zapobiegają zaparciom,obniżają cholesterol. Również warzywa strączkowe np. fasola,soczewica,ciecierzyca działają podobnie. Kolejna grupa to owoce np. jabłko,gruszki,śliwki,cytrusy i inne zawierają błonnik i pektyny oraz dużo witamin(C,beta-karoten, z grupy B) także pierwiastki (potas,magnez).Owoce zapobiegają zaparciom, obniżają cholesterol, wpływają na skórę. Orzechy a szczególnie migdały, pomagają w profilaktyce chorób serca. Bogactwo zdrowych tłuszczy jednonienasyconych i wielonienasyconych redukuje cholesterol LDL. Na obiadowe posiłki zalecana jest kasza gryczana, jęczmienna,jaglana,krakowska), zawierają błonnik,antyoksydanty, mikroelementy (magnez, potas ,fosfor, żelazo i cynk).Zalecane są dla diabetyków , na zaparcia , w miażdżycy. Z kolej
płatki owsiane-zawierają błonnik,witaminy z grupy B,mikroelementy(magnez,potas).Regulują układ trawienny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wskazane w profilaktyce cukrzycy. Do dań zalecane są jogurty naturalne i z bakteriami probiotycznymi. Zawierają białko,wapń. co korzystnie wpływa na układ kostny,zęby, w profilaktyce osteoporozy. Z kolei chude mięso-drobiowe,cielęcina i wołowina zapobiega niedokrwistości,służą regeneracji tkanek organizmu. Tłuste ryby morskie są również zalecane w profilaktyce .Zawierają nienasycone kwasy z grupy omega-3.
W profilaktyce zaleca się oleje roślinne(olej rzepakowy i oliwa z oliwek) zawierają jedn i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Zmniejszają ryzyko chorób miażdżycy,zawał serca,udar mózgu,nadciśnienie tętnicze,wpływają korzystnie na skórę i włosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz