sobota, 16 maja 2020

Wartości odżywcze i lecznicze truskawki


Truskawka jest byliną z rodzaju poziomek.
Znane jest 2000 odmian .Jest rośliną ,która wymaga starannej pielęgnacji ,szczególnie stałego nawodnienia.
Dojrzałe ,czerwone i aromatyczne truskawki są wartościową ,zdrową żywnością w naszej diecie.
Zawierają w sobie cenne związki - na 100 g owoców :wodę/85-91g /,cukry/7,5g/ m. in. lewulozy,dobrze przyswajalne przez cukrzyków oraz kwasy organiczne/ 0.8g/.
Mają bardzo wiele różnych makro i mikroelementów m. in.:żelazo,wapń,magnez,mangan,fosfor,sód i potas. Są źródłem witamin C /64 mg w 100g owoców/,zawierają inne witaminy w mniejszej ilości jak A,E,K i witaminy z grupy B. Cenny jest również błonnik/1,4g w 100g owoców/.
Truskawki najlepiej spożywać na surowo,mają wtedy największą wartość odżywczą.
W celach kulinarnych truskawka jest wykorzystana do różnych przetworów ,dżemy,konfitury ,soki. Dodajemy ją do zup owocowych,jako nadzienie do pierożków lub naleśników/tu inwencja zależy od nas/.
Truskawka ma duże właściwości lecznicze jako :środek:moczopędny,przeczyszczający, środek:moczopędny,przeczyszczający,wzmacniający organizm,reguluję pracę wątroby.
Działa oczyszczająco,poprawia przemianę materii,alkalizuje krew. Jest zalecana chorym na Dnę /wydala kwas moczowy/ a picie soku leczy reumatyzm. Herbata z kłącza łagodzi dolegliwości związane z biegunką,oraz stosuje się do płukania gardła przy anginie.
Truskawka jest również dobrym środkiem kosmetycznym do pielęgnacji skóry.

Brak komentarzy: