środa, 31 sierpnia 2011

LECZENIE HEMOROIDÓW-DIETA


Hemoroidy to żylaki odbytu, mogą być zewnętrzne lub wewnętrzne. Bywają one przyczyną wielu
dolegliwości min. zaparcia. Przyczyną powstania hemoroidów najczęściej jest siedząca praca, mało aktywność fizyczna.
Leczenie hemoroidów we wczesnym okresie polega na dbaniu o regularne i luźne stolce, co jest możliwe dzięki określonej diecie, bogatej w owoce, jarzyny, kwaśne mleko .Ważne jest aby powstrzymywać się od alkoholu. Bardzo korzystna jest dieta bogata w błonnik, który przyśpiesza perystaltykę jelit. Przy hemoroidach zaleca się błonnik rozpuszczalny zawarty w owocach i warzywach jak również błonnik nierozpuszczalny zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych i niełuskanym ryżu.
Przy hemoroidach zaleca się; jedzenie w większej ilości płatków zbożowych, dodawanie siemienia lnianego do płatków, wzbogacenie diety w owoce szczególnie jabłka i gruszki. Wskazane jest spożywanie fasoli i zielonych warzyw bogatych w rozpuszczalny błonnik. Spożywanie dużej ilości świeżych i gotowanych warzyw min. buraki. Ważne jest, aby codziennie wypijać 2 litry wody.
Należy ograniczyć spożycie klusek, białego pieczywa, ciastek z kremem, wykluczyć mocną herbatę, suszone czarne jagody i czerwone wytrawne wino.
Leczenie hemoroidów wspomaga dieta wysoko błonnikowa. Polega ona na stopniowym zwiększaniu błonnika oraz spożywania większej ilości chłodnych płynów.

Brak komentarzy: