czwartek, 15 września 2011

DIETA W BÓLACH STAWÓW


Przyczyną bólów stawów jest najczęściej ich zwyrodnienie, które polega na zużyciu warstwy chrzęstnej. W wyniku zmian ruchomość stawów jest ograniczona i dochodzi do stanów zapalnych.
Na tą dolegliwość cierpią w większości starsi ludzie .ale także i młodzi.
Dieta zalecana przy schorzeniu stawów ma na celu dostarczenie organizmowi składników bogatych min. kwasy tłuszczowe (omega 3), łagodzące odczyny zapalne. Najwięcej zawierają je ryby ( łosoś,śledzie, makrela,tuńczyk).
Po zatem dieta powinna być wzbogacona o surowe owoce, warzywa najlepiej te, które zawierają przeciwutleniacze (witaminę A,C i E), zakłócają działanie wolnych rodników utrzymujących stany zapalne. W witaminę A bogate są warzywa : marchewka, papryka, morele, brzoskwinie, kiwki i melony. Źródłem witaminy C są truskawki,pomarańcze, cytryny, natka pietruszki, kiwi,brukselka i warzywa kapustne. Witaminę E znajdziemy w awokado,nasionach słonecznika, orzechach, tłustych rybach, jajach, w olejach i kiełkach zbożowych. Chorym zaleca się picie dużej ilości soków owocowych i warzywnych. Zbadano ze soki warzywne mają właściwości alkaliczne i podnoszą zasadowość organizmu. Przyprawianie potraw imbirem, kurkumą i goździkami, łagodzi bóle zwyrodnieniowe.
W diecie na bóle stawów należy ograniczyć: sól; cukier i słodycze;miód; białą mąkę,ocet, marynaty; mleko i nabiał; oleje roślinne oraz warzywa psiankowate(pomidory, papryka, bakłażany).
Zaleca się jeść :surowe warzywa i owoce; pieczywo pełnoziarniste; kasze;tłuste ryby;pestki słonecznika, świeże , naturalne soki, surówki.
Przykładowy jadłospis.
I Śniadanie: jajko na miękko, pieczywo pełnoziarniste,zielona sałata, rzodkiewka i sok owocowy.
II Śniadanie: sałatka owocowa z melona, winogron, banana, jabłka, brzoskwini i posiekanych orzechów.
Obiad : zupa warzywna( kalafiorowa),gulasz warzywny z kabaczkiem, kasa pęczak i surówka z buraczków i cebuli.
Podwieczorek: sok warzywny ,pestki słonecznika.
Kolacja:ryba wędzona, pieczywo razowe, surówka z kiszonej kapusty, sok z marchwi i jabłek.

Brak komentarzy: