Sałata znana jest w wielu odmianach. Najbardziej popularna jest sałat siewna.
Inne odmiany to: sałata rozetowa, szparagowa, kędzierzawa oraz głowiasta w obrębie której rozróżnia się sałatę kruchą i masłową.
Wartości odżywcze sałaty zależą od sposobu jej uprawy, pielęgnacji i nawożenia.
Można ją spożywać prze cały rok. Gruntową sałatę jemy od wczesnej wiosny, a potem z upraw szklarniowych lub tuneli foliowych.
Jeśli chodzi o jej właściwości zdrowotne, sałata zawiera wszystkie witaminy za wyjątkiem D i K.
Jest bogata w składniki mineralne, takie jak; żelazo, potas, mangan, magnez i kwasy organiczne.
Sałatę powinniśmy spożywać jak najczęściej.
Z uwagi na jej mało wyrazisty smak , można przyprawiać ją aromatycznymi warzywami-koperkiem,natką pietruszki, szczypiorkiem oraz czosnkiem i przyprawami. Można ją łączyć z rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem. Przyrządzoną sałatkę możemy polać śmietaną, jogurtem,majonezem cytryną. Sałata podawana do potraw mięsnych przyśpiesza trawienie .
Lecznicze działanie sałaty:
Sałata jest źródłem chlorofilu, zielonego barwnik,który jest cennym materiałem budulcowym krwi.
Sałata ma korzystny wpływ na układ trawienny,ułatwi pracę wątroby,polecana jest w zaparciach, w
bólach żołądka, w zapaleniu wątroby i skurczach jelit.
Ma właściwości przeciwbólowe i znieczulające, jest skuteczna w bolesnym miesiączkowaniu.
Działa uspokajająco,zaleca się w nerwicy lękowej i w bezsenności oraz kołataniu serca.
Łagodzi kaszel,pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy.
Wywar z nasion sałaty stosowany do przemywań oczu pomaga w leczeniu stanów zapalnych.
Okłady z gotowanych liści sałaty z dodatkiem odrobiny oleju pomagają w leczeniu czyraków, wrzodów i oparzeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz