środa, 28 września 2011

RZODKIEW CZARNA- WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE


Rzodkiew czarną uprawiano już w starożytności, cenili ją Egipcjanie. Znana jest w Europie i Azji.
Należy do grupy zdrowej żywności. Zawiera sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor. Dużą ilość witamin B1, B2, A, C, PP.
Zawiera olejki eteryczne co ma wpływ na lekko piekący smak. Wskazane jest jeść rzodkiew na surowo , może być przystawką do zakąski. Utartą rzodkiew można łączyć z marchwią lub opiekaną cebulą. Dodać sok z cytryny,olej lub śmietanę.
Jako środek leczniczy stosuje się sok z wyciśniętego korzenia rzodkwi czarnej.
Ma zastosowanie do produkcji leków min. na wątrobę.
Sok z rzodkwi stosuje się do płukania włosów. Jest zalecany przy wypadaniu włosów, wzmacnia ich cebulki.
Rzodkiew czarna jest stosowna na wiele zaburzeń wewnętrznych:
Działa korzystnie na układ moczowy, pomaga w leczeniu kamicy moczowej i działa moczopędne.
Wspomaga układ pokarmowy ,pobudza trawienie,poprawia pracę wątroby, może być stosowany w zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych. Dobra na niestrawność.
Wzmacnia układ oddechowy jest zlecana w astmie, bronchicie, w chorobach płucnych i kokluszu.
Pomaga na artretyzm i reumatyzm.
Ma właściwości przeciwszkorbutowe.
Działa uspokajająco na system nerwowy.


Brak komentarzy: