Proso jest rośliną jednoroczną, należy do grupy traw. Dawniej spożywano je w dużych ilościach.
W Polsce brak odpowiednich warunków klimatycznych ( proso potrzebuje dużo słońca).
Ziarna prosa eksportujemy z Azji , głównie z Chin Północnych oraz Japonii i Indii.
Zbiór źdźbła traw ( ziarniaków) odbywa się wcześnie, w celu ochronienia zbiorów przed ptakami.
Z ziarniaków otrzymuje się zdrową kaszę tzw. kaszę jaglaną .
Kasza jaglana zawiera sporo witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, rozpuszczalną krzemionkę, magnez, żelazo, jod oraz brom.
Proso zwyczajne jest używane niekiedy do produkcji piwa i wyrobów spirytusowych. Z prosa zwyczajnego wyrabia chleb, placki i papki.
Bezglutenową kaszę jaglaną można jeść z warzywami i owocami np. z papryką lub śliwkami.
Znane jest również proso perłowe, które ma duże znacznie kulinarne. Kasza z prosa perłowego to popularne kuskus, podawana do potraw kuchni wschodniej.
Proso ma leczniczy wpływ na organizm ludzki .
Wykazuje działanie wzmacniające i regenerujące. Działa na organizm krwiotwórczo, ma więc zastosowanie w chorobach krwi, serca i naczyń krwionośnych. Korzystnie działa na układ trawienny, leczy choroby przewodu pokarmowego. Wskazane jest na choroby kobiece – leczy schorzenia narządów płciowych, bezpłodność, cysty i choroby jajników. Jest dobre na przeziębienia, katar i anginę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz