niedziela, 27 listopada 2011

CYNAMON – PRZYPRAWA I NATURALNY LEK


Ta znana przyprawa pochodzi z wyspy Cejlon i z południowego wybrzeża Indii. Cynamon otrzymuje się z kory cynamonowca. Podczas pory deszczowej okrawa się wierzchnią warstwę, młodych dwuletnich pędów i gałęzi. Usuwa się śluz, tnie się gałęzie na kawałki i suszy się. Wtedy nabiera żółtobrązową barwę i charakterystyczny zapach. Zwija się go w rurkę. Najwartościowsze są rurki jasne i cienkie , ponieważ mają najintensywniejszy zapach.
Główne składniki cynamonowca to :olejek eteryczny o korzennym smaku; związki terpenowe; śluz; garbniki; skrobia i cukry.
W Polsce cynamon używa się do słodkich potraw, w innych krajach (np. Bliskiego Wschodu ) przyprawia się się do duszone mięso, kawę, czekoladę, przetwory z owoców a nawet chleb.
Zastosowanie w leczeniu naturalnym : działa moczopędnie,znacznie poprawia trawienie, pomaga na wzdęcia,łagodzi bóle brzucha , mdłości. Gorąca herbatka z cynamonem ( łyżeczka cynamonu na filiżankę) działa napotnie, pomaga w przeziębieniu, stanach grypowych,uporczywym kaszlu i katarze. Cynamon pobudza krążenie ,obniża ciśnienie oraz hamuje krwawienie z nosa i macicy.
Okłady z cynamonu pomagają na reumatyzm,zapalenie stawów. Cynamon ma działanie dezynfekujące i bakteriobójcze, dzięki temu stosuje się go w kosmetyce, dodając go do pasty do zębów, toników i dezodorantów do jamy ustnej. Cynamon zmieszany z miodem podobno skutecznie usuwa plamy wątrobowe i piegi. Przykłada się go na rany po ukąszeniach jadowitych zwierząt.
Rzadko dochodzi do przedawkowania spożycia tej przyprawy, jednak trzeba uważać , gdyż może doprowadzić do uszkodzenia nerek, mdłości a nawet wywołać śpiączkę. Kobiety w ciąży i karmiące dziecko , osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać nadmiernego spożywania cynamonu.

Brak komentarzy: