czwartek, 1 grudnia 2011

DIETETYKA- NATURALNE LECZENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ


W chorobie wrzodowej wskazana jest dieta lekkostrawna i pełnowartościowa. Pokarm nie powinien podrażniać błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych.
W chorobie wrzodowej zaleca się:
spożywanie mleka, chudego twarogu, mięso drobiowe, i cielęce, ryby i jaja;
świeże masło,śmietankę i dobrej jakości oleje;
częste jedzenie w małych ilościach ( 6-7 posiłków dziennie).Odstępy między posiłkami nie dłuższe niż 2 godziny. Ostatni posiłek godzinę przed snem;
zaleca się potrawy gotowane lub duszone w sosie własnym ;
posiłki powinny być cieple, dania nie powinny być zimne lub zbyt gorące;
wskazany jest pokarm w formie przecieranej lub mielonej;
ważne jest nawadnianie organizmu( 1,5 -2l płynów dziennie);
w chorobie wrzodowej dym tytoniowy jest czynnikiem nasilającym powstawanie owrzodzenia, dlatego też wskazane jest zerwanie z nałogiem;
dla lepszego trawienia pokarmu, należy go dokładnie przeżuwać i ograniczyć płyny podczas posiłku.
W chorobie wrzodowej należy ograniczyć:
tłuste pokarmy, margarynę,tłuste ciasta;
białe pieczywo,stężone rosoły oraz wywary mięsne i kostne, potrawy odsmażane i smażone,marynaty i produkty konserwowane;
nie pić alkoholu,kawy,kwaśnych i cierpkich soków owocowych.

1 komentarz:

AnCo pisze...

ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.