wtorek, 1 listopada 2011

IMBIR - NATURALNY LEK, AFRODYZJAK I PRZYPRAWA


Imbir należy do roślin przyprawowych. Jest uprawiany w strefie tropikalnej Azji, Ameryki Południowej, Afryki Zachodniej i Australii. Podziemne kłącza imbiru są podzielone na bulwiaste człony. Kłącza zawierają olejek eteryczny, zespół substancji nadających mu ostry smak, zwanych oleożywicą, alkaloidy, fenole oraz substancje śluzowe. Wymienione składniki działają wzmacniająco i rozgrzewająco, poruszają zastoje energii w organizmie i poprawia krążenie krwi.
Imbir jest naturalnym lekiem- poprawia apetyt, reguluje niestrawność,wzdęcia i biegunkę. Leczy stany zapalne jelit, mdłości,obrzęki .Ogólnie odtruwa organizm, jest pomocny w leczeniu gośćca. Pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych gardła, anginie,w katarze ( z uwagi na właściwości rozgrzewające). Przynosi ulgę w astmie. Wzmacnia pracę żołądka i nerek.
Imbir to doskonałą przyprawą kuchenną , która jest afrodyzjakiem. Potrawy z dodatkiem imbiru i curry działają pobudzająco. Palący, ostry smak pobudza zmysły i silnie rozgrzewa ciało. Imbir można dodawać do słodyczy, zup, sosów, grzybów,potraw z ryżem, serów, ryb, dań mięsnych i warzywnych. Ponadto imbir dodaje się dla podkreślenia smaku do ponczów, piwa, korzennych likierów.
Przepis na imbirowy kalafior z ziemniakami:
Składniki-1 kalafior,400g ziemniaków, woda, sól ,pieprz,kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego,1/2 łyżeczki chili, łyżeczka koncentratu pomidorowego, masło.
Przygotowanie- podzielony na różyczki kalafior gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie
Imbir siekamy, ziemniaki kroimy w plasterki. Wszystko razem dusimy na maśle 2 minuty. Dodajemy kalafior,ziemniaki,koncentrat pomidorowy, wodę i całość solimy. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
Imbir ma zastosowanie w kosmetyce,jest składnikiem kompozycji perfumowanych .

Brak komentarzy: