Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
czwartek, 3 listopada 2011
POMARAŃCZA SŁODKA -ZDROWA ŻYWNOŚĆ I NATURALNY LEK
Pomarańczę słodką sprowadzili do Europy włoscy i portugalscy kupcy. Stała się bardzo popularnym owocem w całym basenie Morza Śródziemnomorskiego.
Dzisiaj znane jest ponad 200 odmian drzewa pomarańczowego o słodkim smaku. Drzewo osiąga 10 m wysokości. Owocuje raz w roku. Kuliste owoce o średnicy 5-10 cm pokrywa zielona, pomarańczowa lub czerwona skórka.
Całość wypełnia soczysty miąższ , który przylega do skórki.
Pomarańcza jest smacznym i bardzo wartościowym owocem. Zawiera dużo składników mineralnych oraz witamin jak: A, B, C, P. Jest bogata w błonnik, cukry i kwasy organiczne. Najlepiej spożywać ją na surowo lub w postaci świeżego soku z pomarańczy. Z pomarańczy wytwarza się przetwory jak: dżemy, konfitury, likiery lub aperitif.
Skórka , kwiaty i młode pędy służą do produkcji olejków eterycznych i esencji aromatycznych do przetwórstwa cukierniczego, farmaceutycznego i chemicznego.
Pomarańcza słodka jest naturalnym lekiem min. posiada właściwości moczopędne. Pomaga w trawieniu, działa przeczyszczająco. Picie soku z pomarańczy wzmacnia naczynia krwionośne i regeneruje komórki, wykazano na podstawie badań , że ma działanie antyrakowe. Pomarańcza słodka jak inne cytrusy uodparnia organizm na infekcję.
Pomarańcza stanowi doskonały kosmetyk o działaniu odświeżającym i wygładzającym skórę.
Plasterki pomarańczy można dodawać do kąpieli.
Jedzenia pomarańczy i picia soku należy unikać podczas przebywania na słońcu, a szczególnie opalania się. Organizm jest wówczas bardziej podatny na oparzenie słoneczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz