czwartek, 3 listopada 2011

LECZENIE NATURALNE NADCIŚNIENIA TĘTNICZEGO


Nadciśnienie tętnicze jest stanem , w którym ciśnienie krwi rośnie lub trwa w stanie podwyższonym i nacisk ścianki tętnicy. Może być ciśnieniem samoistnym ( przy braku jednoznacznej diagnozy) lub ciśnienie pierwotnym. Ciśnienie tętnicze stopniowo rozwija się u osób chorujących na zaburzenia hormonalne i guzy nowotworowe, może być reakcją na leczenie farmakologiczne. Nieznaczne wahania ciśnienia krwi na skutek wysiłku fizycznego lub pobudzenia emocjonalnego są naturalne i nie wymagają leczenia.
Długotrwałe nadciśnienie krwi jest niebezpiecznym schorzeniem i wymaga systematycznego leczenia. W początkowym okresie nadciśnienie, nie daje niepokojących objawów, dlatego też w przypadku wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.
Nie leczone nadciśnienie krwi może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych -niewydolności nerek, zawału serca i udaru mózgu.
Obok leczenia farmakologicznego można wesprzeć organizm metodami i środkami leczenia naturalnego. Leczenie naturalne zaleca przede wszystkim zmianę trybu życia,więcej ruchu, odpowiednią dietę oraz preparaty ziołowe wspomagające podstawową kurację.
Zioła na nadciśnienie tętnicze to min.: głóg jednoszyjkowy, fasola zwyczajna, perz właściwy .
Głóg jednoszyjkowy - przetwory z głogu działają rozkurczowo, zmniejszają napięcie ścianek naczyń krwionośnych, poprawiają ukrwienie narządów,regulują krążenie i ciśnienie krwi.
Głóg działa wzmacnia i reguluje pracę serca. Pomaga zwalczać bóle głowy , zawroty oraz osłabienie. Przykład mieszanki ziołowej na nadciśnienie tętnicze z owoce głogu, ziele jemioły i skrzypu w równych porcjach.2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy 10 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po ¾ szklanki, po jedzeniu.
Fasola zwyczajna- jest bardzo skutecznym, naturalnym lekiem na nadciśnienie tętnicze, wynikającego ze złej diety i nadużywania używek. Jest środkiem moczopędnym i szybko obniża ciśnienie. Do celów leczniczych sporządza się wywar ze strąków fasoli: 5 łyżek posiekanych stroków zalewamy 2 szklankami wody,pozastawiamy na 5 godzin do spęcznienia. Następnie podgrzewamy i gotujemy 5 minut. Płyn pijemy 3 razy dziennie po posiłku.
Perz właściwy- obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na tkanki,naczyń krwionośnych i ścianki tętnic zapewniając im elastyczność. Roślina ta jest pomocna w zwalczaniu otyłości, która jest często przyczyną nadciśnienia. Odwar z perzu regulujący przemianę materii i ciśnienia krwi:
łyżkę kłącza perzu zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 5 minut. Lek pijemy po ½ szklanki 3 razy dziennie , pomiędzy posiłkami.

Brak komentarzy: