czwartek, 8 grudnia 2011

LECZNICZE WARTOŚCI SOJI


Soja jest rozpowszechniona na całym świecie,występują liczne jej gatunki. Jadalne części soi to strąki i nasiona. Roślina ta jest ceniona ze względu na duże wartości odżywcze. Zawiera 50% pełnowartościowego białka( roślinnego),25% węglowodanów, składniki mineralne jak: magnez ( w 100g ziaren soi jest go 249,7 mg, w 100g mączki pełnotłustej jest 244,3 mg, a w 100g mączki odtłuszczonej 285,9 mg. Nasiona soi zawierają duże ilości potasu, witaminy z grupy B .Natomiast olej sojowy zawiera witaminy E i K. Soja dostarcza 350 kcal.
Świeża lub konserwowana soja ma szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach są dostępne różne produkty z soi min.: kotlety sojowe, parówki, smalec, pasztet, płatki, mleko i olej. Wytwarza się z soi takie wartościowe wyroby jak min.; tofu lub makaron hurusame, sosy( japoński miso),pasty przyprawowe.
Smaczne i zdrowe są również kiełki z soi, można je podawać jako jarzynę, lub sałatkę z dodatkiem masła lub majonezu, albo sosem winegret. Zaletą jest to, że są niskokaloryczne( 100 g zawiera 13 kcal). Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Olej sojowy dostarcza do organizmu kwasy tłuszczowe( NNKT w ilości aż 56g, gdy dzienna racja w pokarmie kwasów powinna wynosić 28-30g ).
Lecznicze działanie soi – zawarte w niej tzw. fito-estrogeny zmniejszają ryzyko zachorowania na raka sutka oraz łagodzi dolegliwości okresu klimakterium. Zapobiega nowotworowi trzustki, obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zmniejsza poziom „złego” cholesterolu w organizmie. Dieta oparta na produktach jarskich i soi ,pomaga na artretyzm.

Brak komentarzy: