sobota, 4 lutego 2012

DIETA PIĘCIU ELEMENTÓW-W LECZENIU NATURALNYM


Dieta pięciu elementów wywodzi się z Chin. Powstała w oparci o zasady medycyny naturalnej i filozofii tego kraju.
W diecie pięciu elementów żywność dzieli się zgodnie z zasadą działań przeciwstawnych fin i yang. Czyli na osłabiającą i wzmacniającą, de-energetyzującą a energetyzującą, ochładzająco a rozgrzewającą. Naturalna medycyna chińska ,przywiązuje dużą wagę do równowagi pokarmów. Wiele chorób powstaje na skutek nadmiaru fin, czyli składników ochładzających,które wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy , a szczególnie na żołądek i śledzionę, blokując prawidłowy
przepływ energii w organizmie. Skutki tego może dojść do niedożywienia lub nadwagi.
Prawidłowe zestawienie produktów zgodnie z zasadami diety pięciu elementów:
-element ognia ( smak gorzki ) :kozie sery i mleko, baranina, czerwona kapusta, ciemne winogrona, kasza gryczana, orzechy włoskie, zioła(szałwia, majeranek, tymianek, estragon, kurkuma,), kawa, kakao, herbata zielona.
-element ziemi ( smak słodki) : wołowina, cielęcina, krowie mleko, masło, ziemniaki,, buraki, marchew, ogórki, słodkie owoce, kasza jaglana, orzechy laskowe, grzyby, kminek, cynamon,oliwa z oliwek, miód.
-element metalu ( smak ostry) : indyk, kurczak, cebula, seler, por, chrzan, kapusta włoska, biała i pekińska, ryż, czosnek, imbir, pieprz, papryka chili, gorczyca, wódka, koniak.
-element drzewa ( smak kwaśny): biały ser, twaróg,, kwaśne mleko,kwaśne owoce,, kiszone ogórki i kapusta, kefir, jogurt, białe pieczywo, zielona pietruszka, białe wino.
-element wody ( smak słony) : wieprzowina, ryby, sery pleśniowe, fasola, soja, orzeszki ziemne,sól.
Każdy ze wspomnianych pięciu elementów ( smaków) ma określony wpływ na organizm.
Trzy z elementów mają charakter yang, czyli pobudzają, ożywiają organizm ( smaki gorzki, słodki i ostry).Produkty gorzkie pobudzają krążenie, wzmacniają układ pokarmowy, słodkie wzmacniają organizm ,poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz polepszają pamięć i koncentrację. Produkty ostre wykazują silne działanie rozgrzewające, i wpływają na przemianę materii.
Pozostałe z pięciu elementów mają charakter fin ( smaki słony i kwaśny) działają ochładzająco .
Produkty słone , działają z korzystnie z innymi produktami . Mogą dostarczyć wiele cennych składników odżywczych, likwidować niedobór minerałów, również produkty kwaśne należy traktować jako konieczny dodatek dietetyczny. Mają działanie one osłabiające , gdyż rozregulowują przepływ energii w organizmie.
Reasumując w leczeniu naturalnym, dieta pięciu elementów, ma wpływ na poszczególne narządu wewnętrzne :
element ognia (smak gorzki), pomagają w chorobach serca i regulują pracę jelita cienkiego;
element ziemi ( smak słodki), wspomagają pracy żołądka i śledziony;
element metalu ( smak ostry), pobudzają pracę jelita grubego, wzmacniają płuca;
element wody (smak słony), ważny jest dla prawidłowej pracy nerek i pęcherza moczowego;
element drzewa (smak kwaśny), wspomaga (w niedużych ilościach ) pracę wątroby i woreczka żółciowego
Przy przygotowywaniu posiłków , istotna jest kolejność łączenia smaków, Pierwszy składnik powinien być o smaku gorzkim np. wrzątek wody,następnie dodajemy produkty o smaku słodkim, potem ostre, słone i kwaśne. Ważne jest na jakim składniku zakończymy, gdyż od niego zależy , który narząd wewnętrzny będzie najsilniej stymulowany przez energię pochodzącą z pożywienia.

Brak komentarzy: