wtorek, 14 lutego 2012

DIETA W ALERGIACH


W wynika obniżenia systemu odpornościowego - immunologicznego , organizmu uczula się na pewne substancje tzw. alergenny.
Najczęstsze alergeny pokarmowe to :
mleko krowie i jego przetwory;pszenica i niekiedy inne zboża; soja; jaja; ryby i owoce morza; orzechy; niektóre owoce jak np. jagody, truskawki, poziomki, owoce cytrusowe,pomidory; szpinak; rabarbar; surowa zielona papryka; żurawina; czekolada i niektóre konserwanty.
Jeżeli podejrzewamy , że dany produkt jest alergenem należy z niego zrezygnować przez kilka tygodni i obserwować , czy nie ma poprawy, zachowując składniki pozostałe diety. Wyeliminowanie alergenów z diety może powodować nieprzyjemne objawy.
Przy alergiach pokarmowych zaleca się ;
produkty bogate w żelazo, jak sok z siewek pszenicy, jadalne wodorosty, np. dulse, wątróbkę cieląt z hodowli ekologicznych, buraki i czerwoną kapustę;pożywienie zasobne w witaminę A np. sok z marchwi oraz warzywa koloru pomarańczowego i żółtego;zielone warzywa liściaste bogate w witaminę C , wapń i magnez.
Dieta w poszczególnych alergiach np.:
Alergia na mleko krowie-uczula najczęściej białko mleka( laktoglobuliny,laktoalbuminy i kazeina).W diecie bez-mlecznej starsze dzieci i dorośli mogą spożywać: masło, masło roślinne,ciemne pieczywo, oliwę, słoninę, kawę zbożową bez mleka, herbatę z cukrem, soki owocowe, wodę mineralną, zupy bez dodatku mleka i śmietany, jarzyny, mięso, ryby, jaja,ziemniaki,ryż, owoce, miód i konfitury, orzechy,grzyby. Natomiast nie wolno podawać : mleka w żadnej postaci, pokarmy do których dodano mleko w proszku lub skondensowane, śmietanę ( np. jogurt, kakao, lody, czekolada, słodycze, chleb grahamki, sucharki, zupy i sosy zabielane.
Alergia na jaja kurze-alergeny zawarte są w surowych białkach jaj kurzych ( alergeny zawarte w białkach są odporne na temperaturę). Osoby uczulone na białko kurze powinny ograniczyć spożywanie wszelkich produktów, w których mogą znajdować się jaja np. majonezy, ciasta, makarony itp.
Alergię na mięso i drób – czynnikiem alergizującymi w mięsie mogą być białka, przyprawy, środki konserwujące oraz substancję dodawane do pasz .Należy w takim przypadku wykluczyć mięso z diety i obserwować organizm.
Alergia na ryby-można być uczulonym na jeden gatunek ryby lub na wiele gatunków. W takim wypadku należy wykluczyć mięso ryb z jadłospisu. Smażenie, pieczenie, gotowanie ryb, łagodzi ich właściwości alergizujące.
Alergie na produkty zbożowe -alergenem jest również białko ( gliadyna), wchodzącej w skład mąki pszennej. Uczulenie na białka zbóż, obserwuje się u niemowląt i małych dzieci. Małym dzieciom( szczególnie tym , które wcześnie były karmione mieszankami mlecznymi), należy zamiast mąki pszennej podawać do 9 roku życia mąkę i kaszkę ryżową, kukurydzianą,
Alergie na owoce-do szczególnie alergizujących owoców należą poziomki, pomarańcze, winogrona, truskawki. Mogą również alergeny przedostać się do soków lub napojów.
U osób cierpiących na wiele alergii jednocześnie , przyczyną może być nadmiar toksyn w organizmie.

Brak komentarzy: