Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
sobota, 11 lutego 2012
PRODUKTY Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ W DIECJE NATURALNEJ
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie dostosowane do tempa współczesnych czasów. W kuchence mikrofalowej specjalny magneton zamienia prąd magnetyczny w fale elektromagnetyczne, które błyskawicznie przenikają naczynie i wszelkie produkty, wprowadzając w drganie cząsteczki wody zawarte w pokarmach. Kuchenka mikrofalowa jest nowoczesnym urządzeniem wielofunkcyjnym. Ma zadanie pomóc zabieganym gospodyniom (nie tylko ) przygotować smaczne i zdrowe pożywienie w szybkim czasie. Odgrzać obiad, rozmrozić potrawę, gotować i piec. W mikrofali wyposażonej w grill, można uzyskać efekt tradycyjnego grillowania .
Pokarmy z mikrofali mają zastosowanie w diecie naturalnej.
Zaletą urządzenia jest możliwość przygotowywania pokarmu bez tłuszczu ( np. popcorn z mikrofali w odróżnieniu od przyrządzania metodą tradycyjną , ma mniej tłuszczu i soli).
W tradycyjnym gotowaniu w wodzie , wypłukują się witaminy( np. C i F ) , przy zastosowaniu energii elektrycznej w mikrofali skraca się czas przyrządzania potraw, a co za tym idzie zachowuje się witaminy ( C nawet do 90%).
Podczas przygotowania posiłków, aby zachowały one swą wartość dietetyczną ,należy zwrócić uwagę na kilka zasad :
produkty zachowują swój naturalny smak i aromat, nie należy więc je nadmiernie przyprawiać i solić;
potrawy przygotowywać z nie wielką ilością płynów;składniki należy kroić na mniejsze kawałki o jednakowej wielkości ( szybciej podgrzewają się);
żywność z grubą skórką należy nakłuć( np. pomidory , parówki), aby uwolnić parę wodną podczas gotowania;
twarde warzywa (np. marchew,pietruszka,ziemniaki) trzeba dłużej poddawać działaniu fal elektromagnetycznych , niż warzywa miękkie ( np. pomidory, szpinak i inne);
jaj nie wolno gotować w skorupce;
do przygotowania potraw używa się odpowiednich naczyń.
Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem bezpiecznym. Brakuje dowodów potwierdzających szkodliwe działanie mikrofali na pożywienie. Niektórzy specjaliści uważają , że pokarm przeniknięty falami elektromagnetycznymi, może być rakotwórczy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz