środa, 11 kwietnia 2012

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH

Zboża i produkty zbożowe są podstawą żywienia człowieka. Są źródłem jego energii . Zawierają dużą ilość węglowodanów ( skrobi do 70%), witaminy z grupy B i E ( niezbędne do prawidłowej przemiany składników pokarmowych) oraz sole mineralne( magnez, potas, żelazo).
Określone zboża i produkty zbożowe oddziaływają pozytywnie na wiele schorzeń ludzkiego organizmu.
Produkty zbożowe pełnoziarniste zawierają fosfor , który wpływa korzystnie na pracę nerek.
Owies i płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu przez co zmniejszają ryzyko chorób serca. Zawarty w owsie śluz osłania jelita i żołądek. Popularne płatki owsiane, które zawierają magnez, selen wpływają korzystnie na stres i objawy menopauzy.
Jęczmień i Kasza jęczmienna zapobiega zajadom, chorobom skórnym,pomaga w schorzeniach stawów.
Żyto i mąka żytnia dzięki dużej zawartości potasu , zapobiegają nadciśnieniu i korzystnie wpływa na pracę wątroby.
Otręby pszenne są pomocne w zaparciach. Produkty takie jak kukurydza, ryż, kasza gryczana i jaglana wskazane są osób będących na diecie bezglutenowej.
Jeżeli chodzi o kaszę gryczaną jest ona pomocna w leczeniu żylaków( z uwagi na zawartą w niej rutynę, od której zależy stan naszych żył). Kasza gryczana ma wpływ na wzrost włosów i paznokci z uwagi na na zawartość w niej krzemu. Grube kasze zawierają magnez , który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Ryż polecany jest osobom cierpiącym na schorzenia jelitowe i żołądkowe( najbardziej odżywczy jest ryż naturalny czyli brązowy).
Natomiast płatki kukurydziane mają właściwości antynowotworowe.
Ziarna zbóż mają zastosowanie w kosmetyce do produkcji ( lub w warunkach domowych) szamponów, maseczek, kremów,Skrobia ryżowa służy do wyrobu pudru kosmetycznego. Olej ryżowy używany jest do wyrobu mydła i świec.

Brak komentarzy: