poniedziałek, 30 kwietnia 2012

ZAPOMNIANY A CENNY DEREŃ WŁAŚCIWY


Dawniej była to znana i ceniona roślina. Dzisiaj stała się mniej popularna, a dalej zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze. Najlepiej rośnie na słonecznych , otwartych przestrzeniach i kamienistych urwiskach. Jest to roślina miododajna,owocem derenia właściwego jest pestkowiec o głębokiej czerwonej barwie. Czasami zdarza się liliowy lub żółty. Owoce zbiera się od września do końca października. Owoce są cierpkie i kwaśne,dlatego rzadko spożywa się je na surowo, częściej przetwarza. Z owoców przygotowuje się przetwory: marmolady, dżemy, galaretki, kompoty,soki ,dodaje się do ciast , lodów i produkcji słodyczy. Dereń posiada oryginalny smak min. dodaje się go do alkoholi np.: wódki, nalewki lub wina. Owoce derenia można przechowywać kandyzowane, mrożone lub suszone. Ważne , że nie tracą swoich właściwości zdrowotnych. Owoc zawiera cenne witaminy C, PP oraz kwasy organiczne, sole mineralne(min. żelazo), barwniki, pektyny,garbniki i cukry.
Do celów leczniczych wybiera się głównie owoc, wykorzystuje się również liście, kwiaty i korę z młodych gałęzi. Owoce derenia właściwego poprawiają przemianę materii,regulują i leczą zaburzenia żołądkowe, niestrawność, biegunkę, czerwonkę , czynności wątroby. Napary z owocu derenia i liści leczy szkorbut, febrę, podagrę, przeziębienie,grypę i anginę. Napar z liści derenia wykazuje działanie żółciopędne. Dereń ma korzystne działanie na układu krwionośny. Leczy niedokrwistość, obniża poziom cukru we krwi. Odwar z kory derenia działa pobudzająco i wzmacniająco na organizm.
Owoce derenia właściwego pomagają w wielu chorobach skórnych np.: łuszczycy.
Oczywiście tak jak większość ziół i zdrowej żywności działa jako lek wspomagający podstawowe leczenie.


Brak komentarzy: