Dawniej była to znana i ceniona
roślina. Dzisiaj stała się mniej popularna, a dalej zachowuje
swoje cenne właściwości lecznicze. Najlepiej rośnie na
słonecznych , otwartych przestrzeniach i kamienistych urwiskach.
Jest to roślina miododajna,owocem derenia właściwego jest
pestkowiec o głębokiej czerwonej barwie. Czasami zdarza się
liliowy lub żółty. Owoce zbiera się od września do końca
października. Owoce są cierpkie i kwaśne,dlatego rzadko spożywa
się je na surowo, częściej przetwarza. Z owoców przygotowuje się
przetwory: marmolady, dżemy, galaretki, kompoty,soki ,dodaje się do
ciast , lodów i produkcji słodyczy. Dereń posiada oryginalny smak
min. dodaje się go do alkoholi np.: wódki, nalewki lub wina. Owoce
derenia można przechowywać kandyzowane, mrożone lub suszone.
Ważne , że nie tracą swoich właściwości zdrowotnych. Owoc
zawiera cenne witaminy C, PP oraz kwasy organiczne, sole
mineralne(min. żelazo), barwniki, pektyny,garbniki i cukry.
Do celów leczniczych wybiera się
głównie owoc, wykorzystuje się również liście, kwiaty i korę z
młodych gałęzi. Owoce derenia właściwego poprawiają przemianę
materii,regulują i leczą zaburzenia żołądkowe, niestrawność,
biegunkę, czerwonkę , czynności wątroby. Napary z owocu derenia
i liści leczy szkorbut, febrę, podagrę, przeziębienie,grypę i
anginę. Napar z liści derenia wykazuje działanie żółciopędne.
Dereń ma korzystne działanie na układu krwionośny. Leczy
niedokrwistość, obniża poziom cukru we krwi. Odwar z kory derenia
działa pobudzająco i wzmacniająco na organizm.
Owoce derenia właściwego pomagają w
wielu chorobach skórnych np.: łuszczycy.
Oczywiście tak jak większość ziół
i zdrowej żywności działa jako lek wspomagający podstawowe
leczenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz