Żurawina (żurawina błotna )należy
do grupy wartościowej zdrowej żywności. Czerwone owoce żurawiny
są kuliste i soczyste. Zawierają małą ilość cukrów, dużo
pektyn i kwasów organicznych( cytrynowy i chinowy), związki
mineralne ( np. sole jodu) , azotowe oraz witaminy A, B, C, i PP.
Żurawina ma kwaśny smak, który częściowo traci po przemrożeniu .
Ugotowana lub przesmażona jest doskonała
na kisiel , dżem, konfitury,soki ,
syropy, galaretki . Żurawinę na surowo jada się z cukrem pudrem
lub miodem .
Dodaje się do sosów, potraw mięsnych
, ryb, kapusty kiszonej wydobywa walory smakowe potraw.
Owoce żurawiny można długo
przechowywać w zamrażalniku ( 2 lata). Nie tracąc one składników
odżywczych, smaku i aromatu.
Właściwości lecznicze żurawiny
błotnej : ma działanie przeciwbakteryjne , przeciwwirusowe,
przeciwgorączkowe. Jest wskazana przy stanach zapalnych górnych
dróg oddechowych (angina, kaszel, przeziębienie), działa napotnie
i wzmacniająco. Stymuluje funkcje gruczołów dokrewnych. Reguluje
zaburzenia układu pokarmowego np:biegunkę;wzmaga funkcje żołądka i
jelit ;niedobór soków żołądkowych. Spożywanie żurawiny pomaga
na bezsenność, zmęczenie, bóle głowy,nadciśnienie ,
arteriosklerozę, malarię oraz otyłość. Pomocna jest przy
reumatyzmie, gościu.
Wyciąg z owocu żurawiny leczy
odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego i
moczowodów . Sok z żurawiny zapobiega tworzeniu się kamieni
nerkowych , pobudza czynność trzustki a nawet zapobiega jaskrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz