wtorek, 1 maja 2012

ZDROWY OWOC ŻURAWINY

Żurawina (żurawina błotna )należy do grupy wartościowej zdrowej żywności. Czerwone owoce żurawiny są kuliste i soczyste. Zawierają małą ilość cukrów, dużo pektyn i kwasów organicznych( cytrynowy i chinowy), związki mineralne ( np. sole jodu) , azotowe oraz witaminy A, B, C, i PP. Żurawina ma kwaśny smak, który częściowo traci  po przemrożeniu . Ugotowana lub przesmażona jest doskonała
na kisiel , dżem, konfitury,soki , syropy, galaretki . Żurawinę na surowo jada się z cukrem pudrem lub miodem .
Dodaje się do sosów, potraw mięsnych , ryb, kapusty kiszonej wydobywa walory smakowe potraw.
Owoce żurawiny można długo przechowywać w zamrażalniku ( 2 lata). Nie tracąc one składników odżywczych, smaku i aromatu.
Właściwości lecznicze żurawiny błotnej : ma działanie przeciwbakteryjne , przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe. Jest wskazana przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych (angina, kaszel, przeziębienie), działa napotnie i wzmacniająco. Stymuluje funkcje gruczołów dokrewnych. Reguluje zaburzenia układu pokarmowego np:biegunkę;wzmaga funkcje żołądka i jelit ;niedobór soków żołądkowych. Spożywanie żurawiny pomaga na bezsenność, zmęczenie, bóle głowy,nadciśnienie , arteriosklerozę, malarię oraz otyłość. Pomocna jest przy reumatyzmie, gościu.
Wyciąg z owocu żurawiny leczy odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego i moczowodów . Sok z żurawiny zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych , pobudza czynność trzustki a nawet zapobiega jaskrze.

Brak komentarzy: