Bóle kończyn są dolegliwością
towarzyszącą ludziom w różnym wieku i płci.
Do najbardziej dokuczliwych zaliczamy
bóle łydek, które występują również podczas snu. Bóle kończyn
mogą być przyczyną choroby podstawowej. Wszelkie stłuczenia i
urazy objawiają się zaczerwienieniem skóry, obrzękiem a niekiedy
zasinieniem. Gdy organizm na niedobór potasu mogą występować
bolesne kurcze mięśni. Bardzo często przy bólach stawów
odczuwamy poranną sztywność, która mija w ciągu codziennej
bieganiny. Choroby układu kostnego charakteryzują się bólem
nasilającym i pulsującym podczas wykonywania czynności.
Choroby , które mogą wywoływać bóle
kończyn: choroby mięśni( urazy,stany zapalne);
choroby stawów (stany zapalne, choroby
zwyrodnienia,wylewy samoistne np. w hemofilii, choroby metaboliczne
min. podagra, reumatyzm); choroby układu kostnego
(urazy,nowotwory,przerzuty z innych narządów); choroby układu
nerwowego( stany zapalne nerwów, niedobór witaminy z grupy B);
choroby naczyń krwionośnych(miażdżyca tętnic,żylaki,zmiany
zakrzepowo-zatorowe); choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego
min. przytarczyc; zaburzenia w gospodarce elektrolitowej np. obniżony
poziom potasu, wapnia lub magnezu w surowicy krwi;przewlekłe
przyjmowanie niektórych leków powodujących zmiany w układzie
kostnym np. sterydy.
Wspomagające leczenie naturalne. Bóle
wywołany urazem możemy złagodzić przykładając zimne okłady i
unosząc bolącą kończynę wyżej ( przy kończynie dolnej układamy
leżąc na poduszce). Przy nawracających nocnych kurczach mięśni
łydek zaleca się umiarkowany wysiłek fizyczny( relaksujący jak
pływanie, jazda na rowerze lub spokojny spacer).
Dieta zalecana w przypadku dotkliwych
kurczy mięśniowych polega na dostarczeniu organizmowi produktów
zawierających potas. Potas zawierają surowe warzywa,owoce
( pomidory,banany,awokado,ziemniaki) oraz chude mięso. Dobrym źródłem
potasu są świeże soki: pomarańczowy i cytrynowy. Dieta powinna
być wzbogacona o produkty bogate w magnez, wapń i witaminy z grupy
B( owoce, warzywa zielone i strączkowe,ryby, jajka, drób, mleko i
jego przetwory,orzechy i nasiona).Nie zaleca się picia kawy i mocnej
herbaty oraz spożywania żywności konserwowanej.
Aromaterapia, polega na wcieraniu w
bolące miejsce niewielkiej ilości oliwy z oliwek z kilkoma kroplami
olejku goździkowego, jałowcowego,lawendowego lub kminkowego. Olejki
można stosować w postaci kompresu lub dodawać do kąpieli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz