Szparagi są uznawane za cenną roślinę
leczniczą oraz doskonałą jarzynę. W naturalnych warunkach rosną
w Europie Południowej,Azji Południowo -Zachodniej, Syberii
Zachodniej i Afryce Północnej. Szparagi wymagają miejsc ciepłych
i nasłonecznionych osłoniętych od wiatrów. Wskazana jest gleba
lekka i przepuszczalna. Roślina rośnie w jednym miejscu12-15 lat.
Istnieje około 150 gatunków
szparagów. Mają one kłącza, mięsiste korzenie , przekształcone
w łuski liście i niepozorne kwiaty. Owocem jest kulista jagoda.
Niektóre gatunki uprawia się jako rośliny ozdobne( asparagusy).
Szparagi są rarytasem wśród warzyw,
delikatnie pobudzają nasze podniebienie . Podawane są w
restauracjach do dań . Stanowią delikatne przekąski, podnoszą
walory smakowe zup. Szparagi można ugotować w osolonej wodzie
wiążąc je w pęczki. Można je przygotować na parze, podać je z
oliwą z oliwek lub stopionym masłem .
Do celów leczniczych uprawia się
szparag lekarski w tak zwanych szparagarniach. Szparag lekarski
rośnie dziko w Europie i Azji. Właściwości lecznicze posiadają
pędy i kłącza . Częścią jadalną są młode pędy , grube o
wysokości 25-30 cm białe lub zielone.
Szparagi zawierają substancje
lecznicze min. (witaminy z grupy B, C, E)beta-karoten, składniki
mineralne (żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez,cynk0, kwas foliowy,
białko, węglowodany i błonnik. Szparagi są szczególnie polecane
kobietom w ciąży , zawarte składniki korzystnie działają na
rozwój płodu i zapobiegają wadom wrodzonym. Delikatne szparagi
mają działanie przeczyszczające, zalecane przy zaparciach.
Szparagi mają działanie moczopędne, leczą zapalenie pęcherza
moczowego. Wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu. Zmniejszają
obrzęki wywołane chorobą serca oraz pojawiające się podczas
miesiączki . Zapobiegają zakażeniom i zwalczają stany zapalne.
Ułatwiają wchłanianie żelaza oraz działają przeciw-utleniająco
.Duża ilość witaminy A w szparagach zapobiega tzw. kurzej
ślepocie. Mają działanie uspokajające .Odwar z korzeni i kłączy
szparagów poprawia nastrój i zapobiega impotencji.
Nie zaleca się szparagów dla osób ze
skazą moczanową, ponieważ zawierają sporo puryn , z którego
powstaje kwas moczowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz