czwartek, 2 sierpnia 2012

KAWA ARABSKA - WŁAŚCIWOŚCI ENERGETYCZNE I LECZNICZE

Kawa arabska pochodzi z Abisynii( prowincja Kaffa). Uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych lub subtropikalnych. Największe plantacje kawy znajdują się w Brazylii (80% produkcji światowej), Meksyku, Wenezueli,Gwatemali, na Jawie i w Afryce Wschodniej.
Kawę można hodować w warunkach domowych. W naturze do prawidłowego rozwoju potrzebuje średniej temperatury rocznej 20'C i opadów 2000-3000mm rocznie. W warunkach domowych wskazana jest ziemia próchnicza, zmieszana z torfem i piaskiem rzecznym. Roślina wymaga obfitego podlewania i młode siewki należy często przesadzać. Zimą kawę arabską należy doświetlać. Roślina po raz pierwszy kwitnie a następnie owocuje po kilku latach około 3-4 roku. Owocem jest ciemnoczerwony pestkowiec zawierający dwie owalnie spłaszczone pestki.
Znane są różne gatunki kaw ( min. kawa liberyjska) ale najbardziej wartościowy surowiec daje kawa arabska. Nasiona kawy służą do przyrządzenia najbardziej znanego i lubionego napoju na świcie. Ta popularna używka pita jest codziennie przez ½ ludności świata.
Wszystkie rodzaje kawy likwidują senność, pobudzają i poprawiają nastrój. Kawa pobudza procesy fizjologiczne, zwiększa sprawność umysłową i fizyczną . Kawa pita z umiarem leczy niewydolność układu sercowo – naczyniowego, podnosi ciśnienie krwi,działa przeciwskurczowo na naczynia mózgowe,pomaga w uporczywej migrenie,senności i apatii. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy, przyśpiesza oddech, poprawia nastrój, ma działanie antydepresyjne. Kawa pomaga przy zatruciu narkotykami ( opium). Leczy astmę, katar sienny. Stosowana jest jako środek profilaktyczny w niektórych postaciach nowotworów(np. jelita grubego).
Przeciwwskazania – nadciśnienie, nadpobudliwość nerwowa, bezsenność,stwardnienie tętnic, nieżyt żołądka, wrzody żołądka oraz palenie papierosów .

Brak komentarzy: