Kawa arabska pochodzi z Abisynii(
prowincja Kaffa). Uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych lub
subtropikalnych. Największe plantacje kawy znajdują się w Brazylii
(80% produkcji światowej), Meksyku, Wenezueli,Gwatemali, na Jawie i
w Afryce Wschodniej.
Kawę można hodować w warunkach
domowych. W naturze do prawidłowego rozwoju potrzebuje średniej
temperatury rocznej 20'C i opadów 2000-3000mm rocznie. W warunkach
domowych wskazana jest ziemia próchnicza, zmieszana z torfem i
piaskiem rzecznym. Roślina wymaga obfitego podlewania i młode
siewki należy często przesadzać. Zimą kawę arabską należy
doświetlać. Roślina po raz pierwszy kwitnie a następnie owocuje
po kilku latach około 3-4 roku. Owocem jest ciemnoczerwony
pestkowiec zawierający dwie owalnie spłaszczone pestki.
Znane są różne gatunki kaw ( min.
kawa liberyjska) ale najbardziej wartościowy surowiec daje kawa
arabska. Nasiona kawy służą do przyrządzenia najbardziej znanego
i lubionego napoju na świcie. Ta popularna używka pita jest
codziennie przez ½ ludności świata.
Wszystkie rodzaje kawy likwidują
senność, pobudzają i poprawiają nastrój. Kawa pobudza procesy
fizjologiczne, zwiększa sprawność umysłową i fizyczną . Kawa
pita z umiarem leczy niewydolność układu sercowo – naczyniowego,
podnosi ciśnienie krwi,działa przeciwskurczowo na naczynia
mózgowe,pomaga w uporczywej migrenie,senności i apatii. Pobudza
ośrodkowy układ nerwowy, przyśpiesza oddech, poprawia nastrój, ma
działanie antydepresyjne. Kawa pomaga przy zatruciu narkotykami (
opium). Leczy astmę, katar sienny. Stosowana jest jako środek
profilaktyczny w niektórych postaciach nowotworów(np. jelita
grubego).
Przeciwwskazania – nadciśnienie,
nadpobudliwość nerwowa, bezsenność,stwardnienie tętnic, nieżyt
żołądka, wrzody żołądka oraz palenie papierosów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz