Bazylia pochodzi z terenów Azji
Południowej. Potrzebuje gleby przepuszczalnej i próchniczej.
Najlepiej rośnie na stanowisku nasłonecznionym osłoniętym od
wiatru. Bazylię można uprawiać w warunkach domowych w doniczkach
. Można ją kupić w sklepach gdzie jest dostępna przez cały rok.
Bazylia zawiera karoten, rutynę,olejek
eteryczny, garbniki , sole mineralne, kamforę bazyliową. Wdychanie
aromatu ze świeżych liści bazylii pomaga pozbyć się objawów
wyczerpania psychicznego . Do celów leczniczych i kulinarnych
wykorzystuje się świeże lub suszone listki oraz samo ziele. Napar
z ziela bazylii działa antyseptycznie i uspokajająco, reguluje
pracę układu nerwowego, poprawia trawienie, leczy chroniczne
nieżyty żołądka, zapobiega wzdęciom,biegunkom, wymiotom,bólom
brzucha oraz pobudza apetyt. Bazylia( napar lub nalewka) ma dobry
wpływ na na cały organizm , wzmacnia i obniża gorączkę w stanach
przeziębienia,łagodzi kaszel, koklusz, bronchit oraz ma działanie
wykrztuśne. Napar z bazylii pomaga likwidować stany zapalne dróg
moczowych, pobudza korę nadnerczy. Bazylia wchodzi w skład ziół
wzmagających wydzielane mleka u kobiet. Ma działanie afrodyzjaka,
poprawia nastrój i działa antydepresyjnie. Świeże liście lub
sok z bazylii służy do nacierania miejsc użądlonych przez owady
.Pomaga w stanach zapalnych skóry np.:trudno gojących się
ranach,świądzie. Dodane do kąpieli kilka kropli olejku z bazylii
pomaga w stanach wyczerpania nerwowego, zmęczeniu, nerwicy. Można
go stosować do masażu i nacierania klatki piersiowej (przy astmie,
zapaleniu oskrzeli). Rozcieńczony ok można stosować do płukania
gardła, działanie bakteriobójcze.
Bazylia jako przyprawa jest używana w
wielu kuchniach świata. Cieszy się ogromnym powodzeniem z uwagi na
swój intensywny aromat. Dodaje się ją do pizzy,zup jarzynowych,
sosów,sałatek, twarożków, makaronów, omletów, ryb i wołowiny.
Bazylia wspaniale aromatyzuje olej, ocet, wina i likiery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz