piątek, 3 sierpnia 2012

BAZYLIA -ZIOŁOWY LEK I PRZYPRAWA

Bazylia pochodzi z terenów Azji Południowej. Potrzebuje gleby przepuszczalnej i próchniczej. Najlepiej rośnie na stanowisku nasłonecznionym osłoniętym od wiatru. Bazylię można uprawiać w warunkach domowych w doniczkach . Można ją kupić w sklepach gdzie jest dostępna przez cały rok.
Bazylia zawiera karoten, rutynę,olejek eteryczny, garbniki , sole mineralne, kamforę bazyliową. Wdychanie aromatu ze świeżych liści bazylii pomaga pozbyć się objawów wyczerpania psychicznego . Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się świeże lub suszone listki oraz samo ziele. Napar z ziela bazylii działa antyseptycznie i uspokajająco, reguluje pracę układu nerwowego, poprawia trawienie, leczy chroniczne nieżyty żołądka, zapobiega wzdęciom,biegunkom, wymiotom,bólom brzucha oraz pobudza apetyt. Bazylia( napar lub nalewka) ma dobry wpływ na na cały organizm , wzmacnia i obniża gorączkę w stanach przeziębienia,łagodzi kaszel, koklusz, bronchit oraz ma działanie wykrztuśne. Napar z bazylii pomaga likwidować stany zapalne dróg moczowych, pobudza korę nadnerczy. Bazylia wchodzi w skład ziół wzmagających wydzielane mleka u kobiet. Ma działanie afrodyzjaka, poprawia nastrój i działa antydepresyjnie. Świeże liście lub sok z bazylii służy do nacierania miejsc użądlonych przez owady .Pomaga w stanach zapalnych skóry np.:trudno gojących się ranach,świądzie. Dodane do kąpieli kilka kropli olejku z bazylii pomaga w stanach wyczerpania nerwowego, zmęczeniu, nerwicy. Można go stosować do masażu i nacierania klatki piersiowej (przy astmie, zapaleniu oskrzeli). Rozcieńczony ok można stosować do płukania gardła, działanie bakteriobójcze.
Bazylia jako przyprawa jest używana w wielu kuchniach świata. Cieszy się ogromnym powodzeniem z uwagi na swój intensywny aromat. Dodaje się ją do pizzy,zup jarzynowych, sosów,sałatek, twarożków, makaronów, omletów, ryb i wołowiny. Bazylia wspaniale aromatyzuje olej, ocet, wina i likiery

Brak komentarzy: