Werbena jest mrozoodporną byliną. Ma
lekko żeberkowaną i owłosioną i rozgałęzioną łodygę, na niej
żyłkowane, szorstkie liście. Osiąga wysokość 60-90cm.W połowie
lata na wierzchołkach pędów pojawiają się małe ,rurkowate
kwiaty w kolorze fiołkowo- różowe.
Ziele zbiera się w połowie lata,tuż
przed kwitnieniem rośliny. Werbena pospolita zawiera glikozydy
goryczkowe,olejek eteryczny oraz związki śluzowe.
Werbena jest jednym ze skutecznych
naturalnych leków , ma również zastosowanie w kuchni. Świeże
pachnące liście werbeny są używane do aromatyzowania herbatek
owocowych ,soków., domowych nalewek. Można dodawać ją do
zup,gulaszów, dań mięsnych, sosów i sałatek warzywnych. Ziele
werbeny można podać do potraw z jaj (jajecznicy)oraz pikantnych
omletów.
W medycynie naturalnej werbena
pospolita ma szerokie zastosowanie. Herbata z ziela poprawia
trawienie, działa wiatropędnie. Leczy schorzenia wątroby,
zakażenie jelit, robaczycę, kolkę, wzdęcia .łagodzi zapalenie
woreczka żółciowego oraz żółtaczki. Działa kojąco na system
nerwowy,uspokaja, leczy depresje,nerwice, bóle głowy, koszmary
senne, bezsenność, apopleksje,histerię. Leczy infekcje dróg
moczowych, działa moczopędnie. Ma działanie przeciwgorączkowe,
rozkurczowe,napotne,wykrztuśne, przeciwwirusowe, pomocna jest więc
w stanach zapalnych układu oddechowego (np.: grypa,katar,
angina,uporczywy kaszel oraz astma). Działa mleko-pędnie oraz
reguluje zbyt obfite menstruacje.
Napar z werbeny stosuje się do
kompresów na zmęczone ,opuchnięte i przekrwione oczy. Leczy
zapalenie spojówek,jęczmień. Jest dobry na stany zapalne gardła
(ropne), przy próchnicy i schorzeniach dziąseł. Werbena (napar z
suszonych liści)leczy zranienia i podrażnienia skóry z objawami
swędzenia. Likwiduje siniaki i obrzęki, zmniejsza ból w przypadku
stłuczenia i zwichnięcia kończyn, okłady z naparu obniżają stan
gorączkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz