wtorek, 7 sierpnia 2012

JOGURT ZDROWY I DIETETYCZNY NAPÓJ

Walory smakowe i zdrowotne jogurtu docenia się w wielu dietach. Jogurt wytwarza się z pasteryzowanego i zagęszczonego mleka wysokiej jakości o dużej zawartości specjalnych kultur bakterii. Wartość kaloryczna tego napoju jest niska. Występują jogurty o 0% zawartości tłuszczu. Jogurt zawiera najłatwiej przyswajalne i lekko strawne białko, witaminy A, B1 ,B2 ,D, E, węglowodany oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, sód, fosfor, magnez . Jogurt jest łatwo przyswajalnym napojem mlecznym, rzadko wywołuje alergie. W sprzedaży są jogurty naturalne , owocowe lub owocowe z dodatkiem zbóż i inne.
Właściwości lecznicze jogurtu:jogurt zapobiega bakteriom gnilnym w przewodzie pokarmowym, które mogą wywołać czerwonkę, wrzody żołądka i dwunastnicy, leczy biegunki i schorzenia jelit. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego minimalizuje zaburzenia przemiany materii, chroni organizm przed rozwojem drobnoustrojów, pomagaj w uporczywych wzdęciach. Jogurt dobrze wpływa na wydzielanie żółci i kwasów trawiennych. Po kuracji antybiotykowej w naturalny sposób przywraca naturalny stan flory bakteryjnej organizmu. Pomaga w zwalczaniu zaburzeń w pracy serca, zmniejsza ryzyko zawału, obniża poziom cholesterolu,wzmacnia układ odpornościowy. Ułatwia (szczególnie u dzieci )wchłanianie żelaza, zapobiega przed anemią. Dzięki dużej zawartości wapnia
napój ten jest niezbędnym budulcem układu kostnego. Stosowany jest skutecznie w dietach odchudzających i odtruwających. Pomaga w zwalczaniu raka okrężnicy.
Maseczka z dodatkiem jogurtu naturalnego bardzo dobrze wpływa na cerę.

Brak komentarzy: