Walory smakowe i zdrowotne jogurtu
docenia się w wielu dietach. Jogurt wytwarza się z pasteryzowanego
i zagęszczonego mleka wysokiej jakości o dużej zawartości
specjalnych kultur bakterii. Wartość kaloryczna tego napoju jest
niska. Występują jogurty o 0% zawartości tłuszczu. Jogurt zawiera
najłatwiej przyswajalne i lekko strawne białko, witaminy A, B1 ,B2
,D, E, węglowodany oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas,
sód, fosfor, magnez . Jogurt jest łatwo przyswajalnym napojem
mlecznym, rzadko wywołuje alergie. W sprzedaży są jogurty
naturalne , owocowe lub owocowe z dodatkiem zbóż i inne.
Właściwości lecznicze jogurtu:jogurt
zapobiega bakteriom gnilnym w przewodzie pokarmowym, które mogą
wywołać czerwonkę, wrzody żołądka i dwunastnicy, leczy biegunki
i schorzenia jelit. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego minimalizuje
zaburzenia przemiany materii, chroni organizm przed rozwojem
drobnoustrojów, pomagaj w uporczywych wzdęciach. Jogurt dobrze
wpływa na wydzielanie żółci i kwasów trawiennych. Po kuracji
antybiotykowej w naturalny sposób przywraca naturalny stan flory
bakteryjnej organizmu. Pomaga w zwalczaniu zaburzeń w pracy serca,
zmniejsza ryzyko zawału, obniża poziom cholesterolu,wzmacnia układ
odpornościowy. Ułatwia (szczególnie u dzieci )wchłanianie żelaza,
zapobiega przed anemią. Dzięki dużej zawartości wapnia
napój ten jest niezbędnym budulcem
układu kostnego. Stosowany jest skutecznie w dietach odchudzających
i odtruwających. Pomaga w zwalczaniu raka okrężnicy.
Maseczka z dodatkiem jogurtu
naturalnego bardzo dobrze wpływa na cerę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz