sobota, 25 sierpnia 2012

MIAŻDŻYCA- DIETA( PRZECIWSKAZANIA I ZALECENIA)

Miażdżyca jest znana jako arterioskleroza. Choroba rozwija się stopniowo, nawet już w wieku młodzieńczym. W naczyniach krwionośnych, głównie w tętnicach zachodzą zmiany, dochodzi do ich przewężenia i stwardnienia .Tętnice tracą swoją elastyczność, w wewnątrz ścianek naczyń krwionośnych odkłada się tłuszcz. Dochodzi do niedokrwienia tkanek i zakrzepów. Pierwsze niepokojące objawy( niewydolność mięśnia sercowego,nadciśnienie,niewydolność nerek,dalej zawał serca,niedokrwienie kończyn-zgorzel) pojawiają się w wieku 50-60 roku życia.
Na miażdżycę chorują częściej mężczyźni. Jest to choroba współczesnej cywilizacji. Jednym z czynników wpływających na rozwój choroby jest zła dieta-zbyt tłuste i kaloryczny odżywianie się, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej i stres. Odpowiednia dieta jest jednym z ważnych czynników zapobiegających rozwojowi miażdżycy .
Należy ograniczyć:palenie papierosów; kawę ,szczególnie z ekspresu; napoje alkoholowe i gazowane; spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego(smalec, słonina, boczek,masło); tłuste mięso i podroby i wyroby garmażeryjne(salceson,pasztetowa i inne); tłuste mleko i produkty (śmietana, sery żółte, topione);jaja i produkty z dużą ilością majonezu.
Zalecana dieta zapobiegająca miażdżycy i jej rozwojowi:
-spożywanie tłuszczy roślinnych(olej słonecznikowy, sojowy, oliwę z oliwek);
-przyprawianie potraw ziołami ,które ułatwiają trawienie( kminek, majeranek, tymianek);
-potrawy gotowane, duszone i pieczone bez tłuszczu;
-unikać dań smażonych i sosów;
-spożywać chude mięso( wołowinę,cielęcinę,drób) ,chude wędliny,najlepiej wołowe;
-tłuste ryby(makrele, śledzie, sardynki,łososie,pstrągi),zawierają one dużo kwasu omega 3, który zapobiega zgrubianiu ścianek tętnic;
-dużą ilość białka w postaci chudego mleka i chudego białego sera;
-produkty bogate w błonnik(kasze,otręby,kiełki pszenicy);
-pieczywo ciemne, razowe i lekko czerstwe;
-dużą ilość świeżych owoców i warzyw;
-soki owocowe,warzywne, herbatki ziołowe;
-odpowiednia ilość posiłków5-7dziennie;
Obok diety zaleca się uprawianie regularne ćwiczeń fizycznych.

Brak komentarzy: