niedziela, 2 września 2012

ZIOŁA STOSOWANE W SCHORZENIACH WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH

Leki ziołowe stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych to : ziele dziurawca, ziele krwawnika, liść mięty pieprzowej, liść melisy lekarskiej,owoc kminku,owoc róży, kwiat bzu czarnego, korzeń mniszka, ziele tysiącznika, liść pokrzywy, owoc kopru włoskiego, kwiat nagietka, szyszki chmielowe,liście borówki czernicy, owoc jałowca,ziele mięty pieprzowej,ziele skrzypu, ziele drapacza, korzeń goryczki. Zioła podaje się choremu w postaci min: naparów, mieszanek.
Przykłady zalecanych leków ziołowych(naparów i mieszanek w stanach zapalnych wątroby lub trzustki, marskości wątroby,wirusowym zapaleniu wątroby , kamicy żółciowej,żółtaczce):
1.Napar poprawiający funkcjonowania przewodu pokarmowego. Składniki(po 50 g owocu róży,ziela skrzypu,ziela krwawnika, ziela dziurawca,mięty pieprzowej) .Łyżkę mieszanki ziół zalewamy szklanką wrzątku, zaparzamy pod przykryciem, przecedzamy. Napar pijemy 2 razy dziennie rano i wieczorem.
2.Napar zalecany w przewlekłym zapaleniu wątroby. Składniki ( po 50 g liści szałwii, liści orzecha włoskiego, ziela drapacza, ziele połonicznika , po 20 g korzenia goryczki i owocu jałowca). Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy do naciągnięcia. Przecedzamy. Pijemy przed snem i na czczo ranem.
3.Napar zalecany w marskości wątroby. Składniki ( po 100 g ziele rdestu ptasiego, koszyczka rumianku, ziela dziurawca, po 50 g ziela krwawnika, ziela szanty, kłącza perzu, liścia pokrzywy i korzenia mniszka).Składniki mieszamy, łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na ½ godziny. Przecedzamy. Gorące zioła pijemy 2-3 razy dziennie.
4.Mieszanka ziołowa zalecana w okresie rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby. Składniki(po 100g ziela pięciornika gęsiego , liścia pokrzywy , po 50 g korzenia cykorii, ziele drapacza lekarskiego,ziela szanty, ziela tysiącznika, ziele dziurawca).Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku , parzymy 25 minut. Przecedzamy. Pijemy dwa razy dziennie między posiłkami.
5.Napar zalecany w zapaleniu trzustki. Składniki(100 g ziela macierzanki,po 50 g ziela bylicy,liści mięty pieprzowej, korzenia arcydzięgla,koszyczka rumianku, po 20 g kwiatu nagietka i kwiatu lawendy).Łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzącej wody, parzymy ½ godziny. Przecedzam. Napar pijemy gorący przed posiłkami.
6.Mieszanka ziołowa zalecana w żółtaczce. Składniki(po 100g ziela dziurawca,koszyczka rumianku, po 50 g kwiatostanu kocanki, liści mięty pieprzowej, po 20 g kory kruszyny,owocu kminku i kwiatu bzu czarnego. Łyżeczkę wymieszanych ziół wsypujemy do szklanki gorącej wody, parzymy pod przykryciem 25 minut. Przecedzamy. Pijemy małymi łykami 2- 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Brak komentarzy: