Owoc ten do niedawna było mało znany
w Europie. Pochodzi z Meksyku. Istnieje około 20 odmian awokado o
owocach owalnych lub kulistych o różnym zabarwieniu (
ciemnozielonym, fioletowym, jasnoróżowym,żółtym).Najczęściej
ma kształt zbliżony do gruszki, wagę 15-25 dag,dużą pestkę i
miąższ jasnozielony lub żółty. Awokado zawiera od10-30%
lekkostrawnego tłuszczu, w którego skład wchodzą nienasycone
kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B,A, E, wapno i żelazo.
Działanie lecznicze- z uwagi na 80%
zawartości tłuszczów nienasyconych ,awokado obniża poziom złego
cholesterolu (LDL),jednocześnie zabezpiecza tętnicze i serce przed
zmianami miażdżycowymi, rozszerza naczynia krwionośne.
Wprowadzenie awokado do diety reguluje poziom na ciśnienia krwi oraz
wpływa ochronnie na cały układ krążenia. Awokado zawiera dużą
ilość przeciwutleniacza ( glutationu), który skutecznie zapobiega
ciężkim chorobom oczu
np. zaćmie. Owoc jest też skuteczny w
infekcjach wirusowych, wzmacnia organizm. Szczególnie jest zalecany
w okresie jesienno-zimowym gdy spada nasza odporność. Gdy spożywamy
codziennie pół awokado dostarczamy dla organizmu około 740 mg
potasu , co ogranicza ryzyko udaru mózgu o 40%.Awokado ma
zastosowanie zewnętrzne,ma zastosowanie w kremach(np. krem przeciw
cellulitis ),doskonale regeneruje skórę dzięki dużej zawartości
witaminy A i E oraz wzmacnia włosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz