sobota, 24 listopada 2012

AWOKADO - NATURALNY LEK

Owoc ten do niedawna było mało znany w Europie. Pochodzi z Meksyku. Istnieje około 20 odmian awokado o owocach owalnych lub kulistych o różnym zabarwieniu ( ciemnozielonym, fioletowym, jasnoróżowym,żółtym).Najczęściej ma kształt zbliżony do gruszki, wagę 15-25 dag,dużą pestkę i miąższ jasnozielony lub żółty. Awokado zawiera od10-30% lekkostrawnego tłuszczu, w którego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B,A, E, wapno i żelazo.
Działanie lecznicze- z uwagi na 80% zawartości tłuszczów nienasyconych ,awokado obniża poziom złego cholesterolu (LDL),jednocześnie zabezpiecza tętnicze i serce przed zmianami miażdżycowymi, rozszerza naczynia krwionośne. Wprowadzenie awokado do diety reguluje poziom na ciśnienia krwi oraz wpływa ochronnie na cały układ krążenia. Awokado zawiera dużą ilość przeciwutleniacza ( glutationu), który skutecznie zapobiega ciężkim chorobom oczu
np. zaćmie. Owoc jest też skuteczny w infekcjach wirusowych, wzmacnia organizm. Szczególnie jest zalecany w okresie jesienno-zimowym gdy spada nasza odporność. Gdy spożywamy codziennie pół awokado dostarczamy dla organizmu około 740 mg potasu , co ogranicza ryzyko udaru mózgu o 40%.Awokado ma zastosowanie zewnętrzne,ma zastosowanie w kremach(np. krem przeciw cellulitis ),doskonale regeneruje skórę dzięki dużej zawartości witaminy A i E oraz wzmacnia włosy.

Brak komentarzy: