sobota, 24 listopada 2012

BAKŁAŻAN- ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Bakłażan inaczej nazywany jest oberżyna, psianka, gruszka miłosna.
Pochodzą one z tropikalnych rejonów Indii. Warzywo to sprowadzono do Europy w XVII wieku przez Portugalczyków. Bakłażany wymagają szczególnych warunki do uprawy.Najlepiej rosną w zacisznych i ciepłych miejscach na glebie żyznej i wilgotnej. Owoc ma kształt gruszkowaty  i  do 30 cm  długości. Przeważnie mają kolor fioletowy lub czarno-brunatny. Bakłażan nie jada się w stanie surowym (posiada gorycz, która ginie podczas obróbki kulinarnej , czyli podczas oprószenia solą i przyprawami a w dalszej kolejności duszenia lub smażenia) Należy pamiętać , że bakłażan wchłania dużą ilość oleju.
Bakłażany w leczeniu naturalnym, odgrywają korzystną rolę w regulowaniu procesów przemiany materii, stymulują biosyntezę białek , obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Sok z suszonych bakłażanów lub gotowanych owoców posiada silne działanie antybiotyczne. Zapobiega miażdżycy tętnic ,zawałowi serca. Bakłażan pomocny jest w leczeniu chorób wątroby i w dolegliwościach podagry.
Różne odmiany bakłażanów mają różne kształty i kolory. Bywają podobne z kształtu do np. borówki czarnej (z Afryki).Ich skład surowca to min : tłuszcze,  białka, jedno i wielocukrowce(np. sacharoza, glukoza, skrobia, celuloza, pektyny),antocyjany, związki mineralne(żelazo, fosfor, wapń, mangan, magnez, glin)oraz witaminy B1 i B2..W bakłażanach jest  szczególnie dużo soli potasu, liście bakłażanów są zasobne w kwas rybonukleinowy (RNA)i dezoksyrybonukleinowy (DNA).

Brak komentarzy: