Bakłażan inaczej
nazywany jest oberżyna, psianka, gruszka miłosna.
Pochodzą one z
tropikalnych rejonów Indii. Warzywo to sprowadzono do Europy w XVII wieku przez
Portugalczyków. Bakłażany wymagają szczególnych warunki do uprawy.Najlepiej
rosną w zacisznych i ciepłych miejscach na glebie żyznej i wilgotnej. Owoc ma
kształt gruszkowaty i do 30 cm
długości. Przeważnie mają kolor fioletowy lub czarno-brunatny. Bakłażan
nie jada się w stanie surowym (posiada gorycz, która ginie podczas obróbki
kulinarnej , czyli podczas oprószenia solą i przyprawami a w dalszej kolejności
duszenia lub smażenia) Należy pamiętać , że bakłażan wchłania dużą ilość oleju.
Bakłażany w
leczeniu naturalnym, odgrywają korzystną rolę w regulowaniu procesów przemiany
materii, stymulują biosyntezę białek , obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Sok z suszonych
bakłażanów lub gotowanych owoców posiada silne działanie antybiotyczne.
Zapobiega miażdżycy tętnic ,zawałowi serca. Bakłażan pomocny jest w leczeniu
chorób wątroby i w dolegliwościach podagry.
Różne odmiany
bakłażanów mają różne kształty i kolory. Bywają podobne z kształtu do np. borówki
czarnej (z Afryki).Ich skład surowca to min : tłuszcze, białka, jedno i wielocukrowce(np. sacharoza,
glukoza, skrobia, celuloza, pektyny),antocyjany, związki mineralne(żelazo,
fosfor, wapń, mangan, magnez, glin)oraz witaminy B1 i B2..W bakłażanach
jest szczególnie dużo soli potasu,
liście bakłażanów są zasobne w kwas rybonukleinowy (RNA)i dezoksyrybonukleinowy
(DNA).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz