Jest to bylina, rośnie w każdych
warunkach , a szczególnie na terenach podmokłych i chłodnych.
Można ją spotkać na całym świecie. Gwiazdnica pospolita znana
jest na świecie pod różnymi nazwami min. w Hiszpanii nazywa się
ją pampalina, w krajach anglojęzycznych nosi miano chickweed.
Zdobywa coraz większą popularność
jako roślina lecznicza .Liście i łodygi rośliny są
wykorzystywane w medycynie . Zawierają one w surowcu witaminę A ,C
i z grupy B oraz liczne składniki mineralne (wapń,fosfor, potas,
magnez,żelazo,mangan,selen , sód i cynk).Ziele gwiazdnicy ma
działanie wzmacniające,oczyszczające ,dezynfekujące ,wykrztuśne
, przeciwskurczowe , mlekopędne. Pomaga w obniżaniu wysokiej
gorączki,gdyż ma działanie chłodzące. Leczy dolegliwości
przeziębienia, kaszel , choroby płuc, astmę. Pomaga w stanach
zapalnych dróg moczowych i pęcherza, leczy choroby nerek Działa
pozytywnie na układ trawienny , zobojętnia kwas żołądkowy i
poprawia proces trawienia, likwiduje długotrwałe zaparcia.(pomaga w
odchudzaniu). Odwar z ziela można stosować jako tonik na bóle
poporodowe oraz oczyszcza organizm. Wywar z gwiazdnicy pomaga w
licznych zaburzeniach układu krwionośnego,poprawia krążenie krwi,
wywołuje krwawienie miesiączkowe. Gwiazdnica likwiduje skutki
zatrucia alkoholowego. Należy pamiętać , że roślina zawiera w
sobie dużą ilość sapomin, przy przyjmowaniu gwiazdnicy w dużych
ilościach , może dojść do wymiotów.
Zewnętrznie napar z ziela leczy
wrzody, czyraki,,krosty, goi rany, siniaki, stłuczenia, podrażnienia
skóry , żylaki, egzemy .Okłady z ziela leczą różyczkę .Kąpiele
ze świeżego ziela pomagają w stanach zapalnych skóry,reumatyzmie.
Sokiem przemywamy oczy w stanach zapalnych.
Gwiazdnica jest również doskonałą
przyprawą . Młode listki i łodygi są bardzo pożywne i smaczne.
Po ugotowaniu trudno je odróżnić od szpinaku. Mają odświeżający
, łagodny smak i można dodawać je do sałatek czy kanapki. Z
jadalnych nasion można przygotować chleb, starte na proszek służą
jako zagęstnik do sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz