Guarana pochodzi z Ameryki Południowej,
szczególnie występuje w Brazylii w dorzeczach Amazonki i Orinoko
oraz w Wenezueli. Owocem guarany jest czerwona lub pomarańczowa
soczysta torebka ,przypominająca
kształtem gruszkę, w której znajdują się nasiona. Nasiona są
okrągłe, obrośnięte ciemnoczerwoną , mięsistą osłonką,którą
zdejmuje się podczas obróbki. Nasiona są suszone i prażone
podobnie jak kawa. W kolejnej obróbce są mielone na proszek ,który
jest surowcem do wyrobu pasty guaranowej ,używanej w medycynie
naturalnej. Nasiona guarany zawierają więcej (o 6%) kofeiny niż
nasiona kawy. Guarana dla Indian jest bardzo cenną rośliną,przepisy
w Brazylii zezwalają na jej eksport tylko w postaci
prażonej(niezdolnej do kiełkowania). W Europie guarana pojawiła
się XVII wieku.
Zastosowanie guarany w lecznictwie
naturalnym-nasiona guarany dostarczają organizmowi ogromnej ilości
energii, pobudzają,pomagają w koncentracji (szczególnie skupić
się na pracy umysłowej). Roślinna w różnej postaci działa na
centralny układ nerwowy, zapobiega zmęczeniu , rozluźnia mięśnie
i likwiduje skutki ich napięcia. Relaksuje organizm,stymuluje
funkcje organizmu oraz jest wspaniałym afrodyzjakiem. Ponadto
nasiona guarany mają działanie przeciwgorączkowe,
przeciw-neuralgiczne,przeciwbólowe , moczopędne. Roślina leczy
również przeziębienie, grypę i anginę. Tonik do ciała z guarany
poprawia stan skóry, nadaje jej gładkość i świeży wygląd oraz
zmniejsza cellulitis .Guarana jest składnikiem wielu szamponów i
odżywek do włosów,działa korzystnie na włosy, usuwa łupież,
przeciwdziała wypadaniu włosów i nadaje połysk.
Ponadto guarana ma zastosowanie w
przemyśle spożywczym, szczególnie do wytwarzania orzeźwiających
napojów kofeinowych, napoi gazowanych, syropów i herbatek ziołowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz