Podstawowym surowcem arcydzięgla
lekarskiego są kłącza ziela i liście. Arcydzięgiel lekarski
pochodzi z gatunku arcydzięgiel litwor z rodziny baldaszkowatych.
Znany jest także pod innymi nazwami: dzięgiel wielki, dzięgiel
litwor, archangielski korzeń, anielski korzeń, anielskie ziele.
Arcydzięgiel lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne,
kumarynę, sole mineralne (potas, cynk)oraz witaminy C i B.
Arcydzięgiel działa korzystnie na
wydzielanie soku żołądkowego oraz wytwarzanie enzymów trawiennych
, które z kolei przyśpieszają trawienie i normalizują proces
fermentacji(usuwa nagromadzone gazy).Jest zalecany w stanach
nadmiernego pobudzenia , bezsenności, wyczerpaniu nerwowym , bólach
głowy i osłabieniu. Suszone liście stosuje się do herbatek
ziołowych przy wzdęciach i zaburzeniach gastrycznych. Arcydzięgiel
pomaga i łagodzi skutki choroby lokomocyjnej. Jest również lekiem
obniżającym ciśnienie krwi. Korzeń i liście arcydzięgla w
postaci naparu można stosować jako środek przeciwbakteryjny w
nieżytach układu pokarmowego. Skutecznie ułatwia oddychanie,
podnosi odporność organizmu i działa moczopędnie.
Naturalne zastosowanie ziela
arcydzięgla lekarskiego :
Napar z korzenia arcydzięgiela
lekarskiego-1 płaska łyżeczka rozdrobnionego korzenia zalewamy 1
szklanką wrzącej wody i parzymy 20 minut pod przykryciem. Pijemy
2-3 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Napar pobudza
apetyt,poprawia trawienie ;
Nalewka z arcydzięgla -100 g
rozdrobnionego korzenia zalewamy 100 ml spirytusu i odstawiamy na 2
tygodnie. Pijemy po 20-30 kropli na cukier lub wodę przed jedzeniem
w celu pobudzenia apetytu lub po posiłku na dobre trawienie. Nalewka
pomocna jest również przy złagodzeniu zatruć nikotynowych i
alkoholowych. Nalewka jest niezwykle mocna i należy zachować
rozwagę.
Kąpiel uspokajająca- 100-150g
rozdrobnionego korzenia gotujemy przez 2 minuty w 2 litrach wody
Przecedzamy odwar i wlewamy do wanny.
Kąpiel powinna trwać 20 minut. Kąpiel działa uspokajająco. Można
ją powtarzać co miesiąc.
Herbatki z arcydzięgla działają
równie łagodnie uspokajająco.
Arcydzięgiel ma zastosowanie także w kuchni. Używany jest do
wyrobu kostek bulionowych, likierów, sosów. Liście można dodawać
do ryb i owoców morza, sałatek, zup. Łodygi, podobnie jak
szparagi, przyrządzone z masłem smakują wyśmienicie. Można je
dodawać do pieczenia wieprzowiny. Kandyzowane ogonki liściowe i
fragmenty baldachów, służą do dekoracji ciast i deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz