poniedziałek, 7 stycznia 2013

ARCYDZIĘGIEL LEKARSKI -NATURALNY LEK NA TRAWIENIE, NERWY...

Podstawowym surowcem arcydzięgla lekarskiego są kłącza ziela i liście. Arcydzięgiel lekarski pochodzi z gatunku arcydzięgiel litwor z rodziny baldaszkowatych. Znany jest także pod innymi nazwami: dzięgiel wielki, dzięgiel litwor, archangielski korzeń, anielski korzeń, anielskie ziele. Arcydzięgiel lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, kumarynę, sole mineralne (potas, cynk)oraz witaminy C i B.
Arcydzięgiel działa korzystnie na wydzielanie soku żołądkowego oraz wytwarzanie enzymów trawiennych , które z kolei przyśpieszają trawienie i normalizują proces fermentacji(usuwa nagromadzone gazy).Jest zalecany w stanach nadmiernego pobudzenia , bezsenności, wyczerpaniu nerwowym , bólach głowy i osłabieniu. Suszone liście stosuje się do herbatek ziołowych przy wzdęciach i zaburzeniach gastrycznych. Arcydzięgiel pomaga i łagodzi skutki choroby lokomocyjnej. Jest również lekiem obniżającym ciśnienie krwi. Korzeń i liście arcydzięgla w postaci naparu można stosować jako środek przeciwbakteryjny w nieżytach układu pokarmowego. Skutecznie ułatwia oddychanie, podnosi odporność organizmu i działa moczopędnie.
Naturalne zastosowanie ziela arcydzięgla lekarskiego :
Napar z korzenia arcydzięgiela lekarskiego-1 płaska łyżeczka rozdrobnionego korzenia zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy 20 minut pod przykryciem. Pijemy 2-3 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Napar pobudza apetyt,poprawia trawienie ;
Nalewka z arcydzięgla -100 g rozdrobnionego korzenia zalewamy 100 ml spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie. Pijemy po 20-30 kropli na cukier lub wodę przed jedzeniem w celu pobudzenia apetytu lub po posiłku na dobre trawienie. Nalewka pomocna jest również przy złagodzeniu zatruć nikotynowych i alkoholowych. Nalewka jest niezwykle mocna i należy zachować rozwagę.
Kąpiel uspokajająca- 100-150g rozdrobnionego korzenia gotujemy przez 2 minuty w 2 litrach wody
Przecedzamy odwar i wlewamy do wanny. Kąpiel powinna trwać 20 minut. Kąpiel działa uspokajająco. Można ją powtarzać co miesiąc.
Herbatki z arcydzięgla działają równie łagodnie uspokajająco.
Arcydzięgiel ma zastosowanie także w kuchni. Używany jest do wyrobu kostek bulionowych, likierów, sosów. Liście można dodawać do ryb i owoców morza, sałatek, zup. Łodygi, podobnie jak szparagi, przyrządzone z masłem smakują wyśmienicie. Można je dodawać do pieczenia wieprzowiny. Kandyzowane ogonki liściowe i fragmenty baldachów, służą do dekoracji ciast i deserów.



Brak komentarzy: