Surowcem lekarskim w jałowca
pospolitego są dojrzałe owoce. Zbiera się je od późnej jesieni
(październik)do wiosny (marzec). Substancje lecznicze owoców to :
olejki eteryczne, liczne terpeny(min. Pinen, sabinen, kamfen i
terpinenol ),flawonoidy, kwasy organiczne ( jabłkowy,mrówkowy,
octowy), cukry (glukoza i fruktoza), garbniki,związki żywicowe,
gorycze, sole mineralne i witamina C.
Jagody jałowca pospolitego posiadają
działanie moczopędne i dezynfekują jednoczenie drogi moczowe.
Regulują zaburzenia w pracy nerek lub krążenia krwi. Zwiększają
wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz pobudzają
perystaltykę jelit. Olejek jałowcowy jest pomocny w bólach
reumatycznych i nerwobólach.
Lecznicze wykorzystanie owoców jałowca
w :naparach, kąpieli oraz w przetworach( powidła, napoje alkoholowe
i jako przyprawa.
Napar jałowcowy- 1łyżkę jagód
rozdrobnionych , zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15
minut. Pijemy 3-4 razy w ciągu dnia po jedzeniu .Napar pobudza
apetyt i poprawia trawienie. Działa również jako środek
moczopędny i bakteriobójczy.
Kąpiel jałowcowa-wrzucamy do garnka
garść owoców oraz 1kg młodych gałązek jałowca , zalewamy 2
litrami wody i gotujemy kilka minut. Po przecedzeniu wywar wlewamy do
wanny. 15- minutowa kąpiel działa skutecznie na bóle reumatyczne,
artretyczne oraz wypryski skórne.
Powidła z jagód jałowca-świeże
owoce ugniatamy(ostrożnie ,żeby nie zniszczyć pestek), zalewamy
wodą i gotujemy na wolnym ognie przez ½ godziny. Następnie
przecedzamy i uzyskany płyn smażymy na małym ogniu (z niewielką
ilością cukru ),do konsystencji miodu. Łyżkę powideł zmieszaną
z dwiema łyżkami wody zażywamy po jedzeniu i na noc dla
usprawnienia pracy nerek i żołądka.
Nalewka jałowcowa-100g utłuczonych
jagód, zalewamy ½ litra spirytusu(70%) i odstawiamy na 10 dni.
Pijemy leczniczo 1-2 razy dziennie po10-20 kropli na kieliszek wody.
Pomaga na trawienie oraz można nacierać nalewką bolące miejsca.
Owoce jałowca są stosowane w
produkcji napoi alkoholowych ( dżin,wódki jałowcówki,myśliwskiej
oraz znane jest piwo jałowcowe).Owoce jałowca są doskonałą
przyprawą do dziczyzny, marynowanych ryb i tłustych mię, stosuje
się go do wędzenia wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz