piątek, 4 stycznia 2013

JAŁOWIEC POSPOLITY – LECZNICZE OWOCE (JAGODY)

Surowcem lekarskim w jałowca pospolitego są dojrzałe owoce. Zbiera się je od późnej jesieni (październik)do wiosny (marzec). Substancje lecznicze owoców to : olejki eteryczne, liczne terpeny(min. Pinen, sabinen, kamfen i terpinenol ),flawonoidy, kwasy organiczne ( jabłkowy,mrówkowy, octowy), cukry (glukoza i fruktoza), garbniki,związki żywicowe, gorycze, sole mineralne i witamina C.
Jagody jałowca pospolitego posiadają działanie moczopędne i dezynfekują jednoczenie drogi moczowe. Regulują zaburzenia w pracy nerek lub krążenia krwi. Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz pobudzają perystaltykę jelit. Olejek jałowcowy jest pomocny w bólach reumatycznych i nerwobólach.
Lecznicze wykorzystanie owoców jałowca w :naparach, kąpieli oraz w przetworach( powidła, napoje alkoholowe i jako przyprawa.
Napar jałowcowy- 1łyżkę jagód rozdrobnionych , zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Pijemy 3-4 razy w ciągu dnia po jedzeniu .Napar pobudza apetyt i poprawia trawienie. Działa również jako środek moczopędny i bakteriobójczy.
Kąpiel jałowcowa-wrzucamy do garnka garść owoców oraz 1kg młodych gałązek jałowca , zalewamy 2 litrami wody i gotujemy kilka minut. Po przecedzeniu wywar wlewamy do wanny. 15- minutowa kąpiel działa skutecznie na bóle reumatyczne, artretyczne oraz wypryski skórne.
Powidła z jagód jałowca-świeże owoce ugniatamy(ostrożnie ,żeby nie zniszczyć pestek), zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ognie przez ½ godziny. Następnie przecedzamy i uzyskany płyn smażymy na małym ogniu (z niewielką ilością cukru ),do konsystencji miodu. Łyżkę powideł zmieszaną z dwiema łyżkami wody zażywamy po jedzeniu i na noc dla usprawnienia pracy nerek i żołądka.
Nalewka jałowcowa-100g utłuczonych jagód, zalewamy ½ litra spirytusu(70%) i odstawiamy na 10 dni. Pijemy leczniczo 1-2 razy dziennie po10-20 kropli na kieliszek wody. Pomaga na trawienie oraz można nacierać nalewką bolące miejsca.
Owoce jałowca są stosowane w produkcji napoi alkoholowych ( dżin,wódki jałowcówki,myśliwskiej oraz znane jest piwo jałowcowe).Owoce jałowca są doskonałą przyprawą do dziczyzny, marynowanych ryb i tłustych mię, stosuje się go do wędzenia wędlin.

Brak komentarzy: