Najważniejszą zasadą w diecie
makrobiotycznej jest:długo przeżuwać każdy kęs pożywienia
(przynajmniej 50 razy),co pozwala na delektowanie się pokarmem oraz
ułatwia trawienie .
W makrobiotyce nie ważna jest ilość
pokarmu lecz jego jakość.
Zasady diety makrobiotycznej
(ograniczenia ) :
-unikać zbyt dużej ilości płynów
,podczas posiłku;
-unikać spożywania artykułów
spożywczych konserwowanych z uwagi na to ,że zawierają szkodliwe
dla zdrowia związki utrwalające i chemiczne;
-najlepiej spożywać posiłki i
produkty z własnej kuchni;
-ważne jest , aby spożywać produkty
typowe dla naszego klimatu w którym się żyje;
-ograniczać picie kawy i ostre
przyprawy,gdyż pobudzają system nerwowy;
- ograniczyć pokarmy zwierzęce do ryb
i dziczyzny oraz naturalnego sera;
-w makrobiotyce ważną przyprawą jest
sól szara rafinowana;
-unikać cukru(białego i brązowego
lub mocno ograniczyć);
-unikać tytoniu.
W diecie makrobiotycznej w prawidłowym
odżywianiu zwraca się uwagę na:
-spożywanie ziaren zbóż (ryż,
pszenica,owies,żyto i gryka)kukurydza i proso są podstawą kuchni
makrobiotycznej. Dieta pełnoziarnista dostarcza organizmowi
węglowodanów,białka, witamin i soli mineralnych w łatwo
przyswajalny sposób;
-warzywa jada się jako uzupełnienie
posiłków zbożowych, najzdrowsze są z własnej hodowli;
-z nasion strączkowych najbardziej
cenione są : fasola, soja,groch włoski.
Dieta makrobiotyczna działa na wygląd
i kondycję fizyczną. Wpływa zasadniczo na korzystne zmiany
zdrowotne; oczyszcza z toksyn i innych niepotrzebnych substancji.
Sprzyja przywróceniu równowagi psychicznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz